Efter pandemin - arbetsmarknaden het för flygtekniker

Pandemin gjorde att många bytte bransch. I dag är det brist på flygtekniker och den som utbildar sig kan se fram emot ett välbetalt jobb. "Det känns läskigt och spännande på samma gång", säger läraren Emilia Johansson, som funderar på att skola om sig.

Emilia Johansson är sugen på ett mer praktiskt arbete och funderar på att söka utbildningen.

Emilia Johansson är sugen på ett mer praktiskt arbete och funderar på att söka utbildningen.

Foto: Linda Kask

Luleå2022-05-14 19:00

På lördagen höll Nordiskt flygteknikcentrum öppet hus i hangaren intill Luleå airport. Coronapandemin ledde till en kraftig nedgång inom flyget, något som fick många flygtekniker att söka andra jobb. 

– Vi måste verkligen agera om vi ska kunna åtgärda personalbristen. Flygtekniker är en yrkesgrupp som attraherar många olika branscher eftersom utbildningen handlar mycket om säkerhet och systematik, säger Torbjörn Niemi, vd och instruktör. 

Under dagen kom ett 40-tal besökare, både yngre som går i gymnasier och äldre som funderar på att skola om sig. Emilia Johansson arbetar som lärare och har även en yrkesbakgrund inom HR men känner nu att det kan vara dags att skola om sig. 

– Jag har alltid tyckt om att fixa saker, snickra och greja, tänka ut lösningar. Jag är väldigt noggrann och praktiskt lagd. 

Utbildningen är en så kallad yrkeshögskoleutbildning på två år. De första två åren som nyutbildad följer en lärlingsperiod. 

– Då jobbar man under en annan flygtekniker. Efter ungefär två år kan man ansöka om eget certifikat, säger Torbjörn Niemi. 

Oscar Waltari och Marcus Jönsson går utbildningen och fanns med under dagen för att berätta om sina erfarenheter och visa runt.

– Jag har alltid velat jobba inom flyget och jag jobbar hellre praktiskt än sitter på kontor och vänder papper, säger Oscar Waltari. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!