Operation - räddningen för många överviktiga
Lena Siekas har förlorat kampen mot kilona.För att förhindra att hon äter ihjäl sig tar hon beslutet att låta sig opereras. NSD följde henne på väg mot ett smalare liv.En förminskad magsäck ska hjälpa henne att bli av med övervikten och slippa eventuella sjukdomar i framtiden.
Lena opereras av kirurgerna Marcus Sund och Anders Nilsson. Narkossköterskan Malin Wennberg, t h, ser till att hon sover djupt. När Lena vaknar kommer hela hennes liv vara drastiskt förändrat eftersom hon inte längre kan äta som hon gjort tidigare. I bakgrunden operationssköterskan Carina Ekman.
Foto: Kurt Engström
Lena Siekas är röksugen där hon sitter i patientrummets mjuka soffa på Sunderby sjukhus kirurgmottagning. Hon har precis lyssnat på när kirurgerna Marcus Sundén och Anders Nilsson berättat om vad en gastric bypass innebär.
Ett 30-tal kraftigt överviktiga har under tunga andetag tagit del av kirurgernas förklaringar om hur magsäcken förminskas och tunntarmen kortas av.
De kommer inte kunna äta större portioner än två deciliter och de inte får äta för fet mat. Om de äter för stora mängder kommer de att spy eller till och med bli medvetslösa.
Att äta för mycket kan sedan vara förenat med livsfara.
-Ni ska tänka igenom ordentligt innan ni bestämmer er. Ni kommer inte att kunna äta som tidigare. Operationen går inte att göra ogjord, säger Anders Nilsson.
Efter informationsmötet har inte Lena Siekas låtit sig avskräckas. Hon har bestämt sig för att göra en fetmaoperation. Men det är mellan 200 och 250 personer före henne i kön.
Hon ser ut att sitta som på nålar när hon pratar om operationen.
-Här i Sunderbyn är det ett års väntetid. Jag har fått höra att man kan få göra det fortare uppe i Gällivare, så jag funderar på att vända mig dit, säger hon.
Livet som överviktig tär på hennes 37-åriga kropp för varje dag som går. Hon har gång på gång misslyckats med att gå ner, och stanna, på en normalvikt.
Vågen visar nu på 119 obekväma kilo. Hennes mål är att väga runt 65 kilo och leva ett hälsosamt liv.
-Jag skäms för min övervikt och över att vara tjock. Det är inte så kul att gå på en badstrand, säger hon med ett litet generat skratt.
Men utseendet är inte det viktigaste skälet till en operation.
-Jag vill vara frisk hellre än att äta ihjäl mig. Jag tror det är värt att ändra på livsstilen för att slippa diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar om några år, säger hon. De senaste åren har Lena pendlat i vikt. Ibland har vågen visat drygt 80 kilo men snabbt har hon varit uppe över 100-strecket igen.
Maj 2009
Lena har fått ett plötsligt besked från Sunderby sjukhus att hon står på tur för en operation. Den är bara två veckor bort.
Hon är glad för att få göra operationen i Sunderbyn istället för Gällivare, berättar hon på väg in till mötet med dietisten på Sunderby sjukhus.
Alla patienter som ska göra fetmaoperationen får träffa dietisten, kuratorn och kirurgerna flera gånger före och efteråt.
De senaste veckorna har Lena Siekas levt på nutrilett, frukt och grönsaker.
-Elva kilo ska bort innan. Det är för att levern ska förminskas annars går det inte att göra operationen.
De går igenom hennes nya matvanor. De första sex veckorna är det flytande föda och puréer som gäller. Sedan är det små måltider flera gånger per dag.
Det är slut med oregelbundna måltider, spontana pizzor, mängder med godis och flera liter läsk per dag. Lena måste lära sig att äta rätt. Hon får ett häfte med strikta matregler i handen.
-Det här ska jag ro hem, säger hon med ett leende.
Juni 2009
Lena har tappat nio kilo inför operationen. Det är på gränsen för lite.
-Den här levern är så pass stor att jag inte vet om operationen går att göra, säger kirurgen Anders Nilsson.
Operationssköterskan Patricia Borgström har släppt ner persiennerna till det sterila operationsrummet och stängt ute den varma junisolen. Lena ligger gömd under en stor, grön pappersduk. Bara buken är synlig.
Klockan har precis passerat 14 och narkossköterskan Malin Wennberg ser till att Lena sover djupt. En respirator har tagit över andningen.
På plattskärmen framför Anders Nilsson och Marcus Sundén visas insidan av Lenas buk. De har gjort fem hål i magen och fört in kamera och verktyg där. Efter en stund tar de beslutet att operationen ändå går att genomföra.
En titthålsoperation är skonsammare för patienten eftersom buken inte behöver öppnas.
Tevebilden visar hur magsäcken klipps isär med en tång för att inte rymma lika mycket mat. Tunntarmen halveras och sys ihop med den lilla magsäcken.
Just de stygnen är operationens mest kritiska del.
-Syr man dåligt här så kan det bli läckage. Det kan döda patienten. Vi syr två varv och provtrycker sedan med ett blått färgämne för att se att kopplingen är tät, säger Anders Nilsson.
Han och Marcus Sundén gör alla gastric bypassoperationer på Sunderby sjukhus tillsammans.
Det blir mellan 70 och 80 stycken per år.
-Vi får operera fler och fler. Landstinget har tillfört resurser för de inser att det är en ren vinst för dem. Till hösten ska vi utöka ordentligt, säger Anders Nilsson.
Sedan 2002 har han opererat 1 100 överviktiga patienter genom titthålsmetoden. En av de stora vinsterna, som de ser det, är att patienterna får tillbaka sin livslust.
-Vi vet att vi räddar livet på 30 procent av våra patienter. De skulle dö i förtid annars, Anders Nilsson.
Fetmaoperationerna är ett sätt att hjälpa människor att slippa kroniska sjukdomar senare i livet. Sjukdomar som kostar sjukvården stora pengar.
-Det handlar lite grann om att vara realist. Vi kan inte bara strunta i de här patienterna och säga att ni får minsann klara er själva. Det är unga människor som kanske inte längre orkar med att utföra vanliga sysslor, säger Marcus Sundén.
Efter 90 minuter är ingreppet klart.
Persiennerna dras upp och Lena körs iväg till intensivvårdsavdelningen.
Dagen efter operationen
-Jag har så ont, så ont, kraxar Lena från sjukhussängen och tar sig om magen.
Hon tar några stapplande steg runt i patientrummet på avdelning 53.
-Det första jag tänkte när jag vaknade var jippie! Jag lever! Det känns som jag har gjort sjutusen situps. Har en sån jävulsk träningsvärk.
Hon är varken hungrig eller röksugen.
På bordet står ett glas vatten och en kopp kaffe. Hon sörplar med stor möda i sig några skedar av varje.
Det är första morgonen i Lenas nya liv med en krympt magsäck. Hon är förhoppningsfull.
-Nog tror jag att det här kommer att bli bra. Nu ska jag bli snygg och smal, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!