När Sensias ledning förra tisdagen meddelade att hälsocentralerna i Luleå, Boden, Piteå, Sundsvall, Kalmar och Hultsfred skulle läggas ner var det få personer som visste något.
På landstinget hade många redan gått på semester. En del hann knappt börja ledigheten innan de fick rycka in igen för att arbeta med information och listning.
Landstingsrådet Kent Ögren har varit upprörd över det som inträffat.
– Jag är ledsen över att det blev som det blev, men samtidigt kan jag känna en stark irritation över att man gjorde som man gjorde från ägarens sida.
Sensia ägs av riskkapitalbolaget Capman.
– De stängde när det var dags att betala ut lön till de anställda. Och övertids- och semesterersättning betalas inte ut av Sensia. Det ser ut att frysa inne, säger Kent Ögren.
Stafettläkare
När en privat hälsocentral ska öppnas skickas ansökan till landstinget, eftersom det är därifrån vårdpengen betalas ut. Landstinget har ansvar att skriva ett kontrakt med vårdgivaren om vad som ska levereras.
– De får lika mycket i vårdpeng som våra häslocentraler får. Ingen av de hälsocentraler som konkurrerar med Sensias i Luleå har gått med förlust. Det är Mjölkudden och en hälsocentral till som inte går riktigt ihop och det är för att de har stafettläkare.
När drygt 30 000 patienter bytte till privata alternativ sa landstinget upp 100 personer.
– Och det tar ju tid. Många har uppsägningstider på över ett år. det kostar också.
Till skillnad mot de privata vårdcentralerna har nu landstinget ansvar att ta emot alla patienter som inte kan fortsätta hos Sensia.
– De kraven finns ju inte på privata aktörer.
Privat alternativ
Riktigt alla går inte över till landstingets verksamhet. En del väljer ett privat alternativ i Piteå.
Konkursförvaltaren har gett två förslag till landstinget. Båda handlar om fortsatt verksamhet på tre hälsocentraler där konkursförvaltaren är delaktig.
– Vi kan inte bryta ut och förhandla om en hälsocentral, utan det handlar om alla tre. Och de förslag han hade innebar att vi skulle ta någon typ av ansvar, men de konstruktioner han föreslog var för osäkra för att vi skulle kunna ge oss in i dem.
Varje landsting formar sina regler för samverkan med den privata vården.
– Men vi har aldrig haft några diskussioner om regelverken, utan där har vi inom politiken varit överens, säger Kent Ögren.