I år förväntas vi handla julklappar för 66 miljarder kronor vilket är en ökning med 1 - 1,5 procent mot förra året.
– Ungefär 60 procent av inköpen är julklappar och resterande 40 procent är mat och dryck, säger Johan Sundberg, konsumentvägledare i Luleå.
Trots att vi lägger ner både tid och pengar på inköpen behöver det varken bli särskilt dyrt eller stressigt menar Emma Nordlinder, insatt i julshopping och som driver bloggen emmasjulblogg.se
– Jag rekommenderar att köpa de flesta julklapparna på nätet. Det är bra priser, det går snabbt och så kan man jämföra priserna med varandra, säger hon.
Emma Nordlinders absolut bästa spartips är att börja handla julklapparna redan i september för att på så vis sprida ut kostnaderna över fyra månader.
– Det är jättesmart. När julen närmar sig kommer man på att man köpt det mesta och då återstår bara slå in prylarna i paketen. När andra är ute och stresshandlar vid jul kan man själv sitta och äta lussekatter, säger hon.
Hemelektronik, husgeråd och sportartiklar är saker som ständigt återkommer som presenter på julafton och dessa saker kan man hitta billigare innan julruschen.
– Sportprylar brukar alltid finnas som erbjudanden på hösten. Vid jul kan affärerna skriva att de har erbjudanden fastän de egentligen inte alls har någon rea, säger Emma Nordlinder.
För de som ändå brukar vänta till december finns sätt att komma billigare undan.
– Rabattkoder är något det finns ganska gott om. Vet man vilken pryl man ska ha eller vilken affär man ska handla i är det bara att googla efter koderna, säger Emma Nordlinder.
Hon själv shoppade julklappar för ungefär 10 000 kronor förra året men säger att hon tack vare gott upplägg knappt märkte av kostnaden.
Trots att många känner av hetsen och köptvånget i juletider är det inte många som förköper sig.
– Folks ekonomi raseras inte. När folk har problem klara sin ekonomi är det i första hand inte julhandeln det beror på, säger Johan Sundberg.
Men han menar att marknaden har sina knep för att sälja och dessa måste vi stå emot.
– Marknadsförarna försöker få i oss att de erbjuder just den produkten vi saknar. Köper vi produkten gör den oss till en bättre människa. De anspelar på människans dåliga självförtroende, säger Johan Sundberg.