Ondska innanför ramarna

Ondska. Raili Inarius har målat det våldtäktsförsök hon utsattes för en gång på 1960-talet i södra Finland. Verkets titel är ”Ondskan i grönskan”.

Ondska. Raili Inarius har målat det våldtäktsförsök hon utsattes för en gång på 1960-talet i södra Finland. Verkets titel är ”Ondskan i grönskan”.

Foto: Jan Bergsten

Luleå2017-05-04 06:00

När eleverna på den tvååriga yrkesutbildningen i konstnärligt arbete ställer ut visar Raili Inarius det våldtäktsförsök hon blev utsatt för en gång på 1960-talet.

-- Jag är intresserad av det onda hos människan, säger hon.

Raili Inarius tvekar inte att berätta om den där kvällen.

-- Varför gömma det? En man försökte våldta mig och jag räddades av ett skärp som han inte fick upp. När man bli äldre så kommer händelsen upp igen och då är konsten ett bra sätt att bearbeta det.

Hon berättar också om vad som föregick våldtäktsförsöket.

-- Jag var hos en kompis i södra Finland. Det var många unga som samlades och det spelades kort. Själv var jag inte så mycket för kortspel. På kvällen gick alla hem och det var bara kompisen och den där killen kvar. Plötsligt hände det bara, men skärpet räddade mig.

Det blev målningen ”Ondskan i grönskan”, där en man ligger över en kvinna som gör motstånd. Det är inte bara våldtäktsförsöket som gestaltar ondskan på Raili Inarius målningar. Där finns en bild av barn i Kongo som får händer avhuggna, en annan av atombomberna över Hiroshima och Nagasaki och så en hand med avslitna naglar, med en spik genom handleden och blod som rinner ner från målningen.

-- Jag jobbade som asylutredare och fick höra hemska vittnesmål. Det var torterade människor som berättade och jag gav målningen namnet ”Torterad”.

Det är de första nio eleverna som går ut den nya, tvååriga utbildningen i konstnärligt arbete som visar vad de lärt. I gruppen finns drömmar om att bli yrkeskonstnärer.

-- Jag har gått alla år man kan gå här på Konstskolan. En förhoppning är att kunna leva på konsten. Därför har jag också gått konstpedagogutbildningen, för jag gillar också att inspirera andra, säger Linn Winnerstad.

– Jag vet inte om jag kommer att bli en heltidskonstnär. Det är svårt att försörja sig på konst. Det är väldigt kul att måla, men ibland blir man less. Då vill jag hellre spela teater och jobba med människor, säger Oskar Lindblad som ställer ut oljemålningar med skräckmotiv.

Konstskolan vid Sunderby folkhögskola är stolt över att ha inrättat den nya, tvååriga utbildningen.

-- Det här ger eleverna en möjlighet att få CSN-stöd och inte behöva leva på föräldrar eller make när de vill fördjupa sig utan att gå en högskola. Det blir en spetsutbildning i konst i Norrbotten, säger Henny Kvamsdal, studierektor på Konstskolan.

Just nu har Konstskolan 86 elever och så många har det aldrig tidigare varit. Därför är det trångt och lärarna har fått avstå sina kontor för att ge eleverna ateljéplatser.

KONST

Essens Examensutställning Konstskolan, Sunderby folkhögskola Pågår 4–28 maj
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om