"Omplaceringen har inget samband med anmälan"

- Vi har fått en redovisning om att hennes omplacering inte har något samband med Lex Sarah-anmälan.Det säger socialnämndens vice ordförande Roland Nilsson (S) efter tisdagens möte i socialnämndens allmänna utskott.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-05-13 06:00
Lex Sarah-anmälan och länsstyrelsens kritik efter tillsynsbesöket i Lignellska särskilda boende var en av punkterna på utskottets dagordning. Mötet leddes av socialnämndens vice ordförande Roland Nilsson (S) i ordinarie ordförande Eva Bergströms frånvaro.
I länsstyrelsens utredning beskrivs hur den anställde som gjorde anmälan "i avvaktan på utredning blivit hemställd och ska omplaceras till annan verksamhet".
- Vi har fått en redovisning på mötet om att hennes omplacering inte har något samband med Lex Sarah-anmälan. Det ställdes frågor kring det på mötet, säger Roland Nilsson.
Hur lång tid innan skedde det?
- Några detaljer gavs inte och inte heller skälen till omplacering, säger Roland Nilsson.
Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan Maja Olsson, som utredde Lex Sarah-anmälan, och föredrog ärendet inför utskottet, uppger också att "hemställningen" och omplaceringen av anmälaren skedde innan anmälan blev känd och av andra orsaker. Hon kan dock inte säga hur lång tid innan.
- Jag var inte inkopplad på det ärendet och har inte mera information än Roland Nilsson, säger hon.
NSD har utan framgång sökt chefen för kommunens äldreboenden Maria Wallström för en kommentar.
"Ska ha beröm"
Staffan Eriksson (M) är ledamot av socialnämnden och mycket kritisk mot hur kommunen hanterat denna Lex Sarah-anmälan.
- Socialförvaltningen skickar nu en signal till de anställda att om du anmäler något missförhållande så riskerar du att skickas hem. Det ska man inte behöva uppleva om man upptäcker att något är fel och har stöd i lagstiftningen för at påtala det. Den som anmäler ska i stället ha beröm, säger han.
Eriksson beskriver att han skulle ha fört ett "sabla liv" om denna Lex Sarah-anmälan om han suttit i utskottet.
- Äldreomsorgen är den mest delikata uppgiften för oss politiker. Som socialpolitiker måste man engagera sig för de gamla. För politiker som inte känner detta engagemang är det bättre att sitta i tekniska nämnden, säger han.
Namnet överstruket
Vem som gjort Lex Sarah-anmä-
lan fick politikerna inte veta. Namnet var överstruket i länsstyrelsens tillsynsbeslut.
- Det har i så fall skett på socialförvaltningens eget initiativ, säger Gunmarie Bjurholt, som handlagt tillsynsärendet hos länsstyrelsen.
- Vi hade maskerade handlingar och vi vet inte vem som gjort den. Jag förstår att det kanske kunde finnas anledning att kunna få kontakt med anmälaren, säger Roland Nilsson.
- Vi får inte ta del av hela underlaget trots att det är vi som har det politiska ansvaret. Tjänstemännen har likt Säpo censurerat handlingarna, säger Staffan Eriksson.
Lex Sarah-anmälan och länsstyrelsens tillsynsbeslut går nu vidare för behandling i socialnämnden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om