Omplacerade polischefen slår tillbaka

Kommissarie Eva Högfeldt Pettersson fick inte vara kvar som chef för polisens länskommunikationscentral i Norrbotten. Hon är mycket kritisk till polisledningens och huvudskyddsombudets agerande.
- Jag är beklämd över hela förfaringssättet. Det hör inte hemma i en modern organisation, säger hon.

Eva Högfeldt.

Eva Högfeldt.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2011-12-29 05:30

Som NSD tidigare har berättat har chefen för länskommunikationscentralen, LKC, Eva Högfeldt Pettersson, omplacerats efter att ha polisanmälts av huvudskyddsombudet vid Polismyndigheten i Norrbotten för brott mot diskrimineringslagen. Hon anklagas bland annat för systematisk mobbning, offentliga utskällningar och kränkande behandling av anställda. Åtta civilanställda operatörer vid LKC stod som målsägare i anmälan.

Men anmälan resulterade inte i någon utredning utan lades ned av chefsåklagare Stefan Göransson, vid riksenheten för polismål i Malmö. Trots detta beslutades att Eva Högfeldt Pettersson skulle omplaceras. Hon är inte längre chef för LKC.

Arbetsglädjen borta
Eva Högfeldt Pettersson har arbetat som polis i Norrbotten sedan 1998, ett jobb som hon har upplevt som meningsfullt och stimulerande.

- Jag har varit stolt över att vara polis i Norrbotten, säger hon.

Men det som hänt nu har berövat Eva Högfeldt Pettersson arbetsglädjen och hon är mycket besviken.

- Jag anklagas för att mobba och använda härskarteknik. Alla som känner mig vet att det är precis tvärtom. Jag har alltid kämpat för allas lika värde. Jag är en person som säger vad jag tycker och står upp för mina åsikter. Alla uppskattar inte rak och ärlig kommunikation utan man blir betraktad som obekväm och kanske till och med som ett hot, säger hon.

"Två falanger"
Enligt Eva Högfeldt Pettersson är det två "falanger" som ligger bakom det som har inträffat. Dels huvudskyddsombudet och de åtta larmoperatörerna som står bakom polisanmälan. Dels polismyndighetens ledningsgrupp som omplacerat henne från befattningen som LKC-chef på, enligt henne, synnerligen oklara grunder.

Kan det förhållandet att du är kvinnlig chef i en mansdominerad hierarki spela roll?
- Ja, det kan det definitivt. Jag har upplevt mycket sedan jag startade min resa i länet. Jag skulle kunna skriva en bok med både humor och tragik. Det har verkligen varit upp och ned. Jag har banat väg för kvinnliga kollegor inom yrket och jobbat för allas lika möjligheter, vilket jag fått så många bevis för under de senaste veckorna, säger Eva Högfeldt Pettersson.

Hon säger att den sista tidens turbulens har förändrat hennes liv på ett chockartat sätt.

- Men samtidigt har jag också fått oerhört mycket stöd från kollegor i hela länet som tycker att det som hänt är helt uppåt väggarna och vet att anklagelserna mot mig inte alls stämmer. Det värmer naturligtvis och i nöden prövas vännerna.

Vad kommer du att göra nu?
- Det vet jag inte riktigt. Att arbeta vid Polismyndigheten i Norrbotten kan bli svårt när tilliten och tryggheten i vardagen inte finns kvar.

"Oprofessionellt"
Eva Högfeldt Pettersson kommer att gå vidare med hela den här frågan.

- Dels naturligtvis utifrån de anklagelser som riktats mot mig i anmälan. Det går inte att lämna sådant därhän, det är inte ok. Men också naturligtvis den del som handlar om hur jag avskilts från min befattning. Hela förfarandet är mycket oprofessionellt hanterat och det är en principfråga och mycket viktigt att det här utreds, säger hon.

Länspolischefen Håkan Karlsson vill inte kommentera kritiken från Eva Högfeldt Pettersson.

- Jag har den principiella inställningen att inte kommentera personalärenden offentligt. Vi hanterar sådant här internt, säger han.

- Det där är bara svammel, är huvudskyddsombudet Jan Johanssons enda kommentar.

Fotnot: Eva Högfeldt Pettersson har skrivit ett öppet brev om situationen vid LKC. Läs brevet i sin helhet på www.nsd.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om