Under flera år har de små platshjulen som flutit på stränderna i Luleå skärgård varit ett mysterium. Ingen har vetat var de kommit från, bara att de skräpat ner och förkommit i tusentals på öarna.
– Det har varit i ett par års tid. Det har flutit iland mängder av sådana här grejer, säger Herbert "Hubbe" Ökvist, ordförande i skärgårdsföreningen.
Värst var problemet förra sommaren. På Långön, där Herbert Ökvist, bor ligger tusentals små plasthjul längs stränderna.
– Vi har försökt få människor att tipsa om vad det här kan vara, säger han.
Till slut fick de napp. De små platshjulen används i reningsverk med biologisk rening. Bland annat i Luleå kommuns reningsverk på Uddebo. Lars Brännvall har jämfört platshjulen hittade i skärgården med det som finns i reningsverkets bassänger.
– De ser likadana ut som våra. Men jag kan säga med god säkerhet att det inte är våra. De som använder sig av biologisk rening kan ha den här modellen. Det kan komma från hela Luleälv eller från industriområdet här, säger han.
– Det kan omöjligt komma från oss.
De små plasthjulen töms i reningsbassänger. På plasten får bakterier fäste, bakterier som äter upp organiskt material i avloppsvatten.
Lars Brännvall menar att bassängerna är försedda med galler så att plasthjulen inte kan ta sig ut.
I somras var Jonathan Forefält på besök ute på Långön. Han har studerat mikrobiologi och menar att plasten är farlig för djurlivet.
– Flera hundra fanns på bara en liten strandsträcka. Den här plasten bryts ner i allt mindre partiklar och kommer att cirkulera i fler hundra år. Det kan sluta med att fiskar och fåglar får i sig plasten och dör, säger han.
Herbert Ökvist ska ta kontakt med andra öbor via skärgårdsföreningen för att undersöka om de ska göra en anmälan in till miljökontoret i Luleå.