Om dammen brister: Så evakueras Luleå

Om dammen i Suorva brister kommer Luleälvens nivå att stiga med upp till åtta meter. Det slumrande skräckscenariot finns ständigt närvarande i Luleåbornas medvetande. Men hur ska staden evakueras?

Vid dammbrott i Suorva, Seitevare, Porjus eller Messaure förväntas broar nedströms älven att förstöras.

Vid dammbrott i Suorva, Seitevare, Porjus eller Messaure förväntas broar nedströms älven att förstöras.

Foto: Kurt Engström

Luleå2021-07-24 07:00

VMA-tyfonens klanglösa ton skär genom den kalla vårluften. Det här är inget test. Hesa Fredrik ljuder för att Suorvadammen har brustit. Nu återstår mindre än 24 timmar innan Boden, Luleå och alla andra samhällen längs med Luleälven är utplånade. En tyst panik sprids över älvdalen.

När räddningschefen Mikael Andersson var barn pratade man om en flodvåg som skulle svepa med sig allt i dess väg. Nu vet man att vattnet stiger långsammare. Men icke desto mindre kommer det att tillintetgöra all bebyggelse vid älvfåran. Lågliggande broar sveps med. Högre broar kan förlora sin bärighet.

– Det här är ett scenario som vi förväntar oss aldrig inträffar. Det får bara inte hända. Vi har inga samhällen kvar efter en sådan händelse, säger Mikael Andersson. 

undefined
Mikael Andersson, räddningschef Luleå kommun.

Det finns 15 kraftverksdammar längs med Luleälven och ett dammbrott i en av dem behöver inte få så förödande konsekvenser. Luleå kommun har tittat på tre olika scenarion per damm, alltså sammanlagt 45 olika scenarier för hur ett dammbrott skulle kunna gå till. 

– De här dokumenten är sekretessbelagda, de är ju i princip en handbok för en terrororganisation. Krishantering handlar om att planera för det oväntade. Vårt samhälle är rustat för en mängd händelser. Men efter en sådan händelse skulle det krävas en enorm röjnings- och återuppbyggnadsinsats, säger Mikael Andersson och fortsätter. 

– Översvämningarna i Tyskland och Belgien har orsakat enorm förödelse, men det går inte att jämföra med om Suorvadammen skulle gå till brott, säger han. 

undefined
Skyfallen i Tyskland och Belgien i mitten av juli skördade mer än 180 dödsoffer. Här ses centrala Bad Neuenahr-Ahrweiler i Tyskland.

Byggandet av Suorvadammen påbörjades 1919. De två världskrigen fordrade ökad inhemsk produktion av el och dammen byggdes ut i fyra etapper under förra seklet. 1972 stod den färdig, 67 meter hög.  

– Man har planerat för hantering av dammbrott så länge dammen har funnits, säger Mikael Andersson. 

I det värsta tänkbara scenariot, då sex miljarder kubikmeter vatten forsar ut i älven, ödeläggs hela Lule älvdal. 

– Grunden är att de som kan transportera sig själva, ska transportera sig själva. Kommunen behöver sörja för dem som finns i dess verksamheter, exempelvis hemtjänst, äldreboenden och gruppboenden, säger Mikael Andersson. 

I princip alla samhällsinstitutioners krisorganisationer kommer aktiveras samtidigt. 

– För oss innebär det inte bara att vi måste börja bistå medborgare, vi måste också flytta räddningstjänsten från Luleå, säger Mikael Andersson. 

Detsamma gäller länsstyrelsen, som kommer att ha samverkansansvaret för krisledningsinsatserna. 

– Det blir övriga kommunala resurser, så som bussar och andra transportmedel som får användas till personer inom omsorg. Det kommer bli en riktig, riktig utmaning. Men det måste gå, säger Mikael Andersson. 

undefined
Bergnäsbron blir Luleåbornas livlina för att fly undan vattenmassorna.

Alla Luleåbor ska söderut. Bodensarna hänvisas norröver. Planen är att efter det bekräftade larmet fortsätter lokaltrafikens bussar köra enligt tidtabell under två timmar i Luleå, därefter ska de bistå med persontransporter. I Boden upphör lokaltrafiken omedelbart. 

– I mottagarkommunerna har man identifierat lokaler tillräckligt stora för att inkvartera människor, det är inte så att det finns madrasser lagerhållna. Det kan nog vara en god idé att ta med sig liggunderlag och sovsäck, säger Mikael Andersson. 

Henrik Larsson, som arbetar med samhällsskydd vid länsstyrelsen poängterar att alla behöver följa evakueringsplanen. 

– Det kommer bli bråttom. Det är viktigt att alla följer det som står i planerna, de är utformade för att det ska flyta på så bra som möjligt. Man kan tänka sig att E4:an enkelriktas söderut. Polisen kan också bistå med att leda trafiken, säger Henrik Larsson. 

Broarna över till södra sidan om älven kommer bli flaskhalsar, men när vattnet når kommer de sannolikt att förstöras.

– Det är inte bara vattnet som kommer ställa till problem. Elnätet kommer slås ut, det blir störningar i försörjningen av dricksvatten, värme och telekommunikation. Störningar i samhällsförsörjningen drabbar betydligt fler än de som utsätts för den faktiska översvämningen, säger Henrik Larsson. 

Mobilnätet som är uppbyggt av master är beroende av el för att fungera. Det finns en viss batterikapacitet på masterna, men ett troligt scenario är att även stora delar av mobilnätet slås ut. 

 – Det här är ett scenario som vi förväntar oss aldrig inträffar, men det är klart att vi måste vara förberedda, säger Mikael Andersson. 

undefined
Det är enbart i händelse av brott i Suorva eller Seitevare som Luleå ska utrymmas. Boden ska utrymmas vid brott i Suorva, Seitevare, Porjus eller Messaure.
Dammolyckor i världen

2020 brast en damm som höll fem miljoner kubikmeter vatten i Sudan. Enligt uppgift förstördes mer än 600 hem i samband med dammbrottet. Alla människor i området ska ha hunnit utrymma i tid.

2019 brast en gruvdamm i Brasilien. Fler än 100 personer bekräftades omkomna och flera hundra anmäldes saknade. 

2015 inträffade ett dammbrott i Brasilien som tog 19 liv. Sammanlagt drabbade olyckan 240 000 människor då hem förstördes och skogar, fiskevatten samt dricksvatten förgiftades.

Källa: Aftonbladet 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!