Olympier inspirerar barn till bättre värld

Olympier inspirerar barn i Luleå att nå hundra varv runt jordklotet – för en bättre värld.

"Jag vill inte stå ovanför dem. De är ungdomarna som är det viktiga i det här rummet, och det är med dem jag vill föra samtalet. Framtiden är i vår, utan den är faktiskt deras", säger Anna Laurell-Nash.

"Jag vill inte stå ovanför dem. De är ungdomarna som är det viktiga i det här rummet, och det är med dem jag vill föra samtalet. Framtiden är i vår, utan den är faktiskt deras", säger Anna Laurell-Nash.

Foto: Jenny Stridsman

LULEÅ2019-03-15 18:13

För första gången är olympiern och boxaren Anna Laurell-Nash i Luleå. Hon har kommit till Hertsö skolan för att prata och inspirera skolbarn till att engagera sig för FN:s globala mål för hållbar utveckling. Detta gör hon tillsammans med ett tjugotal andra svenska olympier i samarbete mellan barnrättsorganisationen World’s Children’s Prize och Sveriges Olympiska Kommitté.

Hur kommer det sig att dessa två organisationer samarbetar?

– Vi vill båda få en bättre värld. Och tittar man på olympiska värderingarna så är de väldigt lika med de globala målen. Till exempel jämlikhet, att alla ska få vara med och att man ska respektera varandra. Men även för att man vill ha förebilder för ungdomarna, säger Anna Laurell-Nash.

Målet är inte bara att barnen ska lära sig om de globala målen, utan även hur de själva kan bidra till bättre värld. Den första april är det sedan dags för Jorden Runt-loppet. Då kommer Luleåbarnen springa tillsammans med 30 000 barn till från Sverige, och en miljon barn runt om i världen för att bilda mänskliga kedjor. Detta gör dem som protest och krav på förändring. Loppet är tre kilometer långt, och tillsammans når de hundra varv runt jordklotet.

– När man är ung och går skola har man chans att lära sig mycket mer. Vuxna är inte alltid lika mottagliga faktiskt. Jag har träffat många barn som säger att de vuxna inte lyssnar på vad de säger. Jag vill att de ska förstå att man måste stå upp för vad man tycker, och att deras åsikter visst betyder något.

Framtiden är inte vår – Den är deras

Vad händer om vi uppnår målen? Och vad händer om vi inte gör det? Detta är inte något som kommer beröra de som bestämt målen så mycket, utan detta kommer mest att beröra nästkommande generation säger hon och pekar på ungdomarna.

– Det är bra att veta vad de kan göra för att målen ska nås.

Anna Laurell-Nash berättar att trots att de håller till i en Aula under fredagen på Hertsö skolan, så vill hon inte stå på scenen.

– Jag vill inte stå ovanför dem. De är ungdomarna som är det viktiga i det här rummet, och det är med dem jag vill föra samtalet. Framtiden är inte vår, utan den är faktiskt deras.

Hur har responsen varit runt om på andra skolor?

– Jättebra, de flesta tycker att de är spännande. Jag pratar även om min olympiska resa och hur jag har nått mina personliga mål, inom idrott och hälsa. När jag ändå har ordet vill jag även förmedla det jag tycker är viktig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om