Utredningen visar att sannolikheten att en person ska träffas av den överhettade ånga som skadade den SSAB-anställde endast inträffar 30 minuter sett över ett helt år.
- Visst är det mycket otur med i bilden, men nu har det trots allt hänt. Därför kommer vi nu se till att det inte kommer att hända igen, säger IF Metalls huvudskyddsombud Lasse Bergström.
På vilket sätt?
- Det kommer att vara totalförbud för någon att vistas i riskområdet när koksen släcks på det här sättet.
Ångpelare
Vid olyckstillfället släcktes inte den varma koksen på ordinarie sätt, detta på grund av en översyn av släcktornet. I stället användes en metod som varit gängse under många år och som innebär att koksen tippas och släcks på en särskild ramp. Vid dessa tillfällen bildas en mycket varm ångpelare som snabbat stiger uppåt. Det hela är över på mindre än en minut.
Vid olyckstillfället kallades elektrikern in för att göra justeringar i den styrvagn som finns ovanför den aktuella släckrampen. Detta arbete utfördes inne i styrvagnens ställverk. Olyckan inträffade då elektrikern gick ut från ställverket och stängde dörren bakom sig. Han träffadfes då av det heta vattenångmolnet. Trots skyddsutrustning blev brännskadorna omfattande.
I rapporten hävdar fack och företagsledning att olyckan var mycket svår att förutse.
Misstag
Lasse Bergström konstaterar trots detta att det i det här fallet gjorts misstag i riskbedömningen.
- Det är uppenbart att vi inte har höjt blicken extra mycket och inte haft alla våra sinnen öppna.
Den brännskadade fördes först till akademiska sjukhuset i Uppsala och därefter till sjukhuset i Sunderbyn. Han vistas nu i hemmet.