Olycka blev väckarklocka
Våren 2004 stod inte arbetsmiljön på SSAB i Luleå högt i kurs. Detta sedan en 30-årig man omkommit vid en explosionsolycka och en arbetskamrat skadats allvarligt. Nu, fyra år senare, är företaget nominerad till "Årets industriföretag" av tidningen Dagens Arbete.
I maj 2004 inträffade en döds olycka på SSAB:s murarverkstad. Det blev startskottet för ett intensivt arbete för att förbättra arbetsmiljön på järnverket. FOTO: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
Och facket är inte ensam på plan. Ledningen är i högsta grad med på noterna. Decennier av hårda tag mellan fack och ledning tycks bortblåst, i alla fall när det gäller synen på arbetsmiljön. Exempelvis så ska allvarliga händelser direktrapporteras till koncernchefen Olof Faxander.
Ekonomiska motiv
- Många gånger driver ledningen på hårdare än vad vi från facket gör, säger Roger Forsberg.
Ledningen ser dessutom starka ekonomiska motiv med att målmedvetet satsa på en bra arbetsmiljö.
- För mig är det ett mysterium att det finns företag som inte förstår att välmående personal i en bra arbetsmiljö är avgörande för ekonomisk framgång, säger enhetschef Stefan Enbom.
Facken och ledningens gemensamma arbetsmiljösatsning sker på flera plan. Något av hjärtat är den närbelägna träningsanläggningen som är öppen och gratis för alla anställda. Efter dödsolyckan 2004 genomgår alla anställda arbetsmiljöutbildningar och beskedet till samtliga anställda är mycket tydligt. Minsta lilla incident ska inrapporteras.
"Stor framgång"
- Tanken är att alla ska vara på tårna och vi ser redan resultat av vårt systematiska arbete. Antalet arbetsmiljöolyckor har minskat, säger Roger Forsberg.
Och nu kan alltså SSAB Tunnplåt i Luleå vara på väg att ta hem priset som "Årets industriföretag". Utmanarna är Samhall i Hede, Smurfit Kappa i Eslöv och Värö bruk i Varberg.
- Även om vi inte skulle vinna så är det en stor framgång att vara nominerad. Det visar att vi nu jobbar på rätt sätt i Luleå, säger Roger Forsberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!