Olja får värma när järnverket går på snålfart
Lågkonjunkturens snålkörning på järnverket tvingar Lukab att bränna 115-120 kubikmeter brännolja varje dygn för att hålla luleborna varma.- Vårt pris påverkas inte på kort sikt, säger Eric Sandström, vd vid Lulekraft.
När SSAB drog ner på farten steg oljeröken från Lulekraft AB. Bolaget måste ersäta gasen från järnverket med olja för att klara tillräckligt hett vatten i fjärrvärmenätet.FOTO: Bengt-Åke Persson
Foto: Bengt-Åke Persson
När lågkonjunkturen snabbdök under hösten drog SSAB ner till minimaldrift och då minskade också produktionen av gas som Lulekraft AB använder som energi.
— Under november-december fick vi elda 7 000 kubikmeter olja för att ersätta gas-tappet. Det är ungefär samma mängd nu, men det varierar beroende på kylan, säger Eric Sandström.
I genomsnitt handlar det om 115-120 kubikmeter per dygn. Det motsvarar tre till fyra fullastade stora tankbilsekipage.
- Oljan är ett dyrare bränsle, men vårt hetvattenpris till Luleå energi baseras på fjärrvärmetaxornas marknadspris och påverkas inte av bränslepriset. Men på lång sikt kan det göra det, säger Eric Sandström.
Lukab är tacksamt för att lågkonjunkturen också orsakat prisras på oljan. I augusti kostade den 150 dollar per fat, på måndagen 37 dollar.
- Det är ju bara en tredjedel och det märks och gör det lättare att ersätta gasen.
Eric Sandström har svårt att säga hur en lång konjunkturnedgång kan komma att påverka hetvattenpriset för fjärrvärmen.
- Om konjunkturen vänder stiger oljan, men då kommer efterfrågan på stål kanske också att öka, men det vet vi inte.
Lukab ser nu fram emot en tidig vår, som skulle minska oljenotan.
- När vi närmar oss våren och det blir nollgradigt klarar vi oss med masugnsgasen även om järnverket går på lågfart, säger Eric Sandström.
Sedan blir det mindre oljerök ur skorstenarna på Svartön.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!