Oktober skimrar i rosa

Elisabeth Lindblad och Ingela Johansson är barnmorskor. De sätter sig i den rosa soffan på gågatan som ingår i Rosa oktober-kampanjen i Luleå.- Det är så viktigt att uppmärksamma bröstcancern som är den vanligaste cancerformen bland kvinnor. Undersök brösten efter mens! säger Elisabeth Lindblad.

Bröstbakelser? Kaféet i Smedjan rymmer rosa.FOTO: Eva Sjögreen

Bröstbakelser? Kaféet i Smedjan rymmer rosa.FOTO: Eva Sjögreen

Foto: Eva Sjögreen

LULEÅ2010-10-09 09:11

De två kvinnorna arbetar med kvinnohälsa. Båda har också nära vänner som har drabbats av bröstcancer.
- Min väninna går just nu igenom en cytostatikabehandling, säger Ingela Johansson.
- Jag har en nära väninna som just har blivit friskförklarad, säger Elisabeth Lindblad.
Bra kampanj
De två tycker att det är väldigt bra med en kampanj som sätter fokus på bröstcancer och drar in pengar till forskningen. De vill passa på att uppmana alla kvinnor att göra det till en vana att undersöka brösten.
- Gör det i duschen efter menstruationen när brösten är mindre påverkade av hormoner. Tvåla in och undersök både brösten och armhålorna, säger Elisabeth Lindblad.
- Och gå alltid på mammografin när ni blir kallade! säger Ingela Johansson med riktigt sträng röst.
Vill hjälpa
Oktober är en månad för ökad medvetenhet om bröstcancer i hela världen. Det får NSDs utsända bröstteam ett bevis på när vi går fram till en kvinna som sitter på ett rosa säte i en av LLTs bussar - 25 bussar har fått var sitt rosa säte.
- Jag är turist från Kina och hos oss har vi också rosa bröstcancerkampanjer, säger Hz Hua Yan.
Vally Vaksjö väntar på sin buss. Hon har ett rosa band på kappkragen.
- Jag vill hjälpa de som drabbats. När som helst kan jag hamna där själv, säger hon.
Rosa match
I Thé-Shoppen i Galleri Smedjan säljs "fotspår" för tio kronor styck till förmån för cancerforskningen. Spåren ska fästas på golvet i gallerian.
Förhoppningen är 700 efter varandra utlagda steg som skulle ge 7000 kronor till forskningen.
Rosa oktober-kampanjen i Luleå avslutas med Luleå Baskets rosa match den 22 oktober mot Solna, då klubben bjuder på ett helrosa matcharrangemang och hälften av intäkterna går till Cancerfondens bröstcancerforskning. Rosa lagdräkter, rosa publik, rosa musik, rosa mat och rosa fika utlovas!

FaktaRosa oktober

Rosa oktober-kampanjen stödjer Cancerfonden i kampen mot bröstcancer. Kampanjen pågår under hela oktober månad och syftet är att samla in pengar till forskningen om bröstcancer. Tack vare forskningen blir nu cirka 80 procent av alla bröstcancer-drabbade kvinnor återställda.
I Luleå innefattar kampanjen ett 20-tal aktörer. Runt om i staden kommer olika evenemang att ordnas. Armada reklambyrå står för projektledning och idéer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om