I Övertorneå kommun har det hänt att äldre vägrat flytta in till ett gemensamt boende enbart för att de tror att det råder totalstopp för alkohol. Men det är fel menar enhetschefen Carina Kempainen.
- Det är klart man får ta sig en hutt, säger hon.
Möjligheten att ta sig ett glas på länets äldreboenden är dock inte helt klar. En rundringning som NSD gjort visar att få kommuner har en tydlig policy.
“Ett stöd för personalen"
Nu ska det dock bli ändring på det. I en ny utredning som lämnades till regeringen under torsdagen föreslogs att boende på äldreboenden ska få serveras och dricka alkohol. Även i gemensamma utrymmen, som matsalar.
- Förslaget ska ses som ett stöd för personalen. Det ska inte finnas någon osäkerhet om det är tillåtet eller inte att servera alkohol, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson.
Ska få välja själva
Inom äldreboendena i Luleå kommun är det redan nu fritt fram att dricka alkohol, både i rummen och i de gemensamma utrymmena.
- Det nya skulle väl vara om vi skulle sälja alkohol, säger Maria Wallström verksamhetschef på kommunens vård- och omsorgsboenden.
Hon menar att det är självklart att de boende ska få välja själva.
- Vill man ett glas portvin på lördagskvällen, så ska man få det. Och personalen ska även servera om man vill dricka till maten, säger Maria Wallström.
Men där har Kalix kommun dragit gränsen tidigare.
- Man får dricka. Men det är aldrig så att vi serverar. Aldrig någonsin, säger områdeschefen Marianne Strömbäck.
Barn köper till föräldrar
Lulebon Henry Gabrielsson, 78, och hans vänner har dryftat ämnet flera gånger.
- Många bekanta som jag träffat på systemet är där för att köpa en flaska till sin farsa. En berättade att hans pappa älskar att ta en drink. Och jag har sagt till min son att göra likadant för mig, säger han.
- Okej att det kan vara lite för mycket med starksprit. För mig skulle det lika gärna vara en vinflaska. Det där har jag redan tänkt på, även om jag inte är där än.