Oklart hur AF-pengarna fördelas i Norrbotten

Arbetsförmedlingen i länet välkomnar tillskottet på 900 miljoner som ska stärka lokala kontor i landet – men hur pengarna ska fördelas är oklart.

Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef.

Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2019-11-29 16:40

På en pressträff på torsdagen meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att mer resurser ska tilldelas myndigheten. 900 miljoner ska tillskjutas eftersom den lokala närvaron måste stärkas, menar ministern. 

Beskedet kommer bara dagar efter att Arbetsförmedlingen beslutat att släcka fyra ytterligare kontor i länet: Arjeplog, Jokkmokk, Överkalix och Pajala. 

Framtiden är därmed oviss – i alla fall de närmsta veckorna. Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef i Luleå, berättar att resursfördelningen kommer att klarna innan jul, när de fått ta del av det så kallade regleringsbrevet. 

– Då kan vi se närmare var pengarna kommer landa, säger han.

Han hoppas på mer nyanställningar för att kunna stärka den lokala närvaron – snarare än inköp av tjänster, som varit AF:s största budgetpost.

– Det är frågan. Fyller men på ännu mer där, eller ska det gå till att säkra den lokala närvaron? Det vet vi inte ännu, säger han. 

Vad tänker du om att AF först lägger ner flera kontor för att sedan skjuta till pengar?

– Nu ser man väl effekterna av det. Och då kanske man tänker att det inte blev som man tänkte.

Eva Nordmark sade uttryckligen att ”Arbetsförmedlingens skyltar ska upp på fler platser”. Det tolkar Daniel Nilsson som positivt. 

– Som hon uttrycker det i någon bemärkelse så kan nog kontor återupprättas eller vara kvar. Alla kontor har ju inte lagt ner än, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!