Ökat intresse för kolonilotter: "Mycket dyrare"

"Intresset för kolonilotter har ökat mycket bara under det senaste året. Och kolonilotterna har därmed också blivit dyrare".

"Jag har haft min kolonilott i 30 år och stugan vann jag på lotteri", säger Gun Westerberg (tv). Här tillsammans med Ann-Christin Andersson.

"Jag har haft min kolonilott i 30 år och stugan vann jag på lotteri", säger Gun Westerberg (tv). Här tillsammans med Ann-Christin Andersson.

Foto: Kent Lidman

Luleå2021-08-15 14:50

Det säger Margareta Nilsson, ordförande i Luleå Koloniträdgårdsförening när föreningen på söndagen anordnade öppet hus på Hertsön.

– Det har blivit på mode att ha en kolonilott. Bara under det senaste året har priset på kolonilotterna här på Hertsön ökat med mellan 50 000 och 100 00 kronor. En normalstor kolonilott kostar nu över 300 000 kronor, säger hon.

Hundratals besökare hade sökt sig ut bland odlingarna på Hertsön, trots hotande mörka skyar. Förutom försäljning av grönsaker, blommor och andra växter, anordnades också konstutställningar och loppis av olika slag.

En av besökarna var Norrbottens landshövding Lotta Finstorp.

– Jag trivs här bland odlingarna. Jag är själv uppvuxen på landet och kom direkt från landet vid Harpsund till landshövdingeresidenset i Luleå, säger hon.

Har du några egna odlingar i residensets trädgård?

– Nej, inte än så länge, bara lite rabarber, men jag kan väl tänka mig att odla där, säger Lotta Finstorp.

Gun Westerberg sitter och fikar med kompisen Ann-Christin Andersson. 

– Jag har haft min kolonilott i 30 år och började när min far tipsade mig. Stugan vann jag på ett lotteri i samband med det. Jag har svarta vinbär, grönkål, persilja och blommor och bär av olika sorter. Jag trivs jättebra här ute, säger Gun Westerberg.

Ute på verandan vid en kolonistuga sitter Bjarne Nygren och Mats Nilsson.

– Jag köpte den här kolonilotten för ett år sedan. Vi har inte så mycket odlingar än, mest jordgubbar, säger Bjarne Nygren.

Mats Nilsson har en kolonilott en bit bort.

 – Vi köpte också vår kolonlott för drygt ett år sedan, säger han.

Anna-Karin Ross och Alex Ross är på besök tillsammans med sonen Sixten och hunden Tassa.

– Vi bor här i närheten och har ingen egen kolonilott. Vi odlar istället hemma på tomten., säger Alex Ross.

Det finns 110 kolonilotter och 11 odlingslotter i koloniträdgården på Hertsön.

– Vi har ingen kö eftersom man köper och säljer sin lott själv. Intresset för kolonilotter har ökat mycket senaste året och dom koloniträdgårdar som har kösystem har långa köer, säger Margareta Nilsson.

Marken arrenderas av Luleå kommun.

– Det är ett arrendeavtal som går tillbaka till slutet av 1970-talet, säger Margareta Nilsson.

Förutom själva odlingen så fyller koloniträdgården också en stor socialt funktion.

– Många får vänner här som man umgås med under sommaren, och kanske även under andra tider på året, säger Margareta Nilsson.

Funnits i över 100 år

Koloniträdgårdar har funnits i Sverige i över 100 år och ännu längre i andra delar av Europa.Tanken var att ge storstadsborna möjligheter att odla. Särskilt under första och andra världskriget blev koloniträdgårdarna viktiga för livsmedelsförsörjningen. Dom första koloniträdgårdarna i Sverige anlades i slutet av 1800-talet i Skåne och intresset spreds sedan till Göteborg och Stockholm. Koloniområdet på Hertsön i Luleå gjordes i ordning 1977, men kom igång i större skala 1990.

Källa Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!