Ökat intresse för gymnasiets yrkesprogram i Luleå

Intresset att söka till yrkesprogram på Luleå gymnasieskola har ökat – framförallt vad gäller el- och energiprogrammet. Det visar årets preliminära gymnasieantagning.

Intresset att söka till yrkesprogram på Luleå gymnasieskola har ökat – framförallt vad gäller el- och energiprogrammet. Det visar årets preliminära gymnasieantagning.

Intresset att söka till yrkesprogram på Luleå gymnasieskola har ökat – framförallt vad gäller el- och energiprogrammet. Det visar årets preliminära gymnasieantagning.

Foto: Tommy Borg

Luleå2023-04-25 06:00

De preliminära antagningssiffrorna för de som sökt till gymnasiet i år har kommit – och det visar att söktrycket har ökat på flera av Luleå gymnasieskolas yrkesprogram.

– Vi ser en generell ökning på yrkesprogram bland förstahandssökande med 10 procentenheter från ifjol, säger Eva Lindbäck, gymnasiechef i Luleå kommun och fortsätter:

– Vi tänker att det är positivt utifrån att vi vet att väldigt många får jobb efter yrkesprogram. Det är stor efterfrågan på arbetskraft från just yrkesprogram och vi har ett stort kompetensbehov i hela vår region. Och det kanske också blir en lite bättre balans mellan högskoleförberedande program och yrkesprogram, för vi behöver ju både och.

Jämfört med den slutliga antagningen från i fjol syns det ökade söktrycket främst på el- och energiprogrammet, bygg- och anläggningsprogrammet samt VVS- och fastighetsprogrammet.

Vad tror ni det beror på?

– En inte allt för kvalificerad gissning är väl det som händer i vårt samhälle med samhällsomvandling och nya företagsetableringar, där det aviseras att här kommer det finnas gott om arbetstillfällen, det tror jag påverkar.

Hon menar att ökningen även kan ha att göra med de nya bestämmelserna som börjar gälla höstterminen 2023 – att gymnasieskolans yrkesprogram ska ge grundläggande behörighet till högskola och universitet.

– De kan välja bort det, men man har stärkt deras rättighet och det tror jag också har påverkat. Att de kan välja ett yrkesprogram, för de kan ändå läsa så de får högskolebehörighet. Det är många yrkesprogramselever som redan i dag väljer att läsa till kurser för högskolebehörighet men nu blir det väldigt tydligt i lagstiftningen.

Enligt Eva Lindbäck har Luleå gymnasieskola sett över möjligheten att redan inför hösten 2023 öka platserna på el- och energiprogrammet, för att möta det ökade intresset. Men det var för kort tid att klara en utökning redan till hösten 2023.

– Vi är beroende av en viss lokalförstärkning och det handlar också om mycket annat, till exempel att ha lärarkompetens i tillräcklig utsträckning. Vi har förhoppningar att kunna öka antalet platser på flera av yrkesprogrammen redan till hösten 2024. Men det är ingenting som är klart, utan det arbetet pågår. Därför vågar jag inte säga att det blir så.

Vad gäller de högskoleförberedande programmen har intresset för vissa av dem minskat detta år, bland annat naturvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet hade ett lägre söktryck än ifjol. För humanistiska programmet blir det ingen start till hösten, något som beror på för få sökande.

– Det är ett väldigt litet program, det har egentligen alltid haft ett svagt söktryck. Då handlar det om att göra en avvägning, vad är smart utifrån helheten. Vi har samhällsprogrammet och ekonomiprogrammet, framförallt samhällsvetenskapsprogrammet som till stora delar liknar det humanistiska programmet.

Hon fortsätter:

– Då är avvägningen som vi lade fram till politikerna att vi bedömer att vi inte ska ta in några elever, för det handlar också om att vi ska kunna lägga en organisation som gör att de medel vi får för att bedriva skola ska räcka. Då var det ett sådant avvägande som vi gjorde, för att inte ha jättesmå klasser som stjäl resurser, säger Eva Lindbäck.

Den slutliga antagningsstatistiken för höstterminens gymnasiestart meddelas vecka 27.

Så många sökte i Luleå

Siffrorna nedan visar antalet elever som sökte gymnasieprogrammen som omnämns i artikeln i år och förra året.

Preliminär antagningsstatistik 2023/ Slutlig antagning 2022:

El- och energi 53/46

Bygg- och anläggning 41/27

VVS- och fastighet 23/10

Humanistiska 13/11

Teknik 67/106

Naturvetenskap 55/79

Källa: Antagningsstatistik, Fyrkantens gymnasiesamverkan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!