En grundläggande bestämmelse i djurskyddslagen är att djur ska behandlas väl och skyddas mot sjukdomar och onödigt lidande. När en djurägare inte kan ta hand om sina djur på rätt sätt ska de omhändertas.
Länsstyrelsen har ansvar för att hämta djuren och sälja dem. Är djuren mycket sjuka kan det i vissa fall bli tal om avlivning. Men antalet som avlivas är få.
– Det är sällan djur avlivas om de är i bra skick. De flesta är sällskapsdjur men intresset för katter är inte lika stort som för hundar. Katterna överlåts till en förening som i sin tur hittar ett hem till den, säger Anna Modig, chef på djurskydd- och veterinärsenheten på länsstyrelsen.
Sedan ett djur omhändertagits ägs det rent juridiskt av länsstyrelsen – en ägare kan inte förvänta sig att få tillbaka det. Anledningen till att djur omhändertas kan vara många, som att en person hamnar på sjukhus eller frihetsberövas.
Nyligen omhändertogs en hund i Kalix efter att ägaren blivit akut intagen på sjukhus. En kvinna som frihetsberövats i Luleå blev också av med sin hund. I båda fallen har det uppgetts att ingen anhörig kan ta hand om ägarnas hundar.
– Många lever i utsatthet och har svårigheter att ta hand om sig själv och sitt djur. Det kan vara en äldre person som inte har förutsättningar och kanske inte heller någon som de kan överlåta djuret till, säger Modig.
Allmänheten kan göra en anmälan om de tror att ett djur far illa. 2017 klubbades Lex Maja, en sekretessbrytande bestämmelse vid vanvård av djur. Den innebär att hälso- och sjukvårdspersonal och socialtjänsten får lämna uppgifter om djurskyddsproblem till berörd kontrollmyndighet och infördes efter att katten Maja svalt ihjäl när hennes matte åkt in på sjukhus.
Antalet omhändertagna djur har ökat, speciellt efter pandemin, men Anna Modig tror inte att det har något att göra med att människor skaffat djur under pandemin som de sedan insett att de inte kan ta hand om.
– Det ser vi inte någon korrelation till. Vi har många äldre i samhället som inte har anhöriga som kan hjälpa till. Vi har unga missbrukare eller människor med andra sociala svårigheter som inte klarar att ta hand om dem, säger chefen på djurskydd- och veterinärsenheten.