Ökade älgskador
Ingen ljusning i sikte när det gäller älgarnas framfart i de norrbottniska skogarna. Betesskadorna är fortfarande mycket omfattande och inom vissa områden har läget till och med försämrats. Det visar årets älgbetesinventering, äbin.
älgskador.
Foto: Pär Bäckström
Det var inga uppmuntrande diagram som Skogsstyrelsens Heine Krekula visade upp när han i går presenterade årets älgbetesinventering. I den ena jaktkretsen efter den andra har det skett en markant försämring jämfört med tidigare år. Det gäller bland annat Piteå, Älvsbyn, Boden, Råneå och Kiruna. Det finns partier där mer än en fjärdedel av beståndet är skadat.
- Jag har själv med egna sett helt nedbetade områden, bland annat i Kiruna, berättar Heine Krekula.
Det finns dock ett glädjande undantag och det är Pajala. Där har skadorna minskar markant, vilket förklaras med att man där ökat avskjutningen av älg. Men att det skulle finnas ett rakt samband mellan omfattningen av betesskador och älgstammen, det vill inte Jägareförbundets Björn Sundgren hålla med om.
- Så enkelt är det inte. Det finns en rad andra faktorer som spelar in, till exempel snödjupet en vinter.
Små och stora skogsägare är måttligt förtjusta över älgarnas framfart. Träd som skadats av älg ratas av sågverken och går för en billig penning i stället till massaindustrin. Beäkngingar som gjorts pekar mot att skadorna motsvarar 2-4 miljader kronor, sett över hela landet.
En liten skogsägare som gjort en avverkning och som enligt lag är tvingad att återbeskoga kan några år senare konstatera att plantorna är förstörda. Då blir det att återplantera på nytt till en kostnad av 6-8 000 kronor per hektar.
- Det här inträffar med jämna och kan förstås bli mycket kostsamt för den enskilde. Kanske tvingas han att göra en ny avverkning för att kunna betala ytterligare en återbeskogning, säger Heine Krekula.
Den hårdaste kritiken har kommit från skogsindustrin som med jämna mellanrum ställt krav på en halverad älgstam.
- De skador som i dag byggs in i träden kommer på sikt att bli mycket kostsamt för industrin, säger Hans Djurberg på SCA Skog.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!