Ökad stress för LTU:s studenter när terminen kortas av

LTU:s omställning till distansundervisning har lett till att kurserna kortats med en vecka. Det kan leda till ökad stress.

Enligt rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn var en av orsakerna till att man beslutade att korta av terminen av vissa studenter tidigt köpt billiga biljetter hem.

Enligt rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn var en av orsakerna till att man beslutade att korta av terminen av vissa studenter tidigt köpt billiga biljetter hem.

Foto: Mariann Mannberg/LTU/Montage

Luleå2020-05-07 09:00

Den 17 mars gick regeringen ut med en rekommendation till universitet och högskolor att ställa om till distansundervisning. Beskedet kom på en tisdag. LTU:s omtentamensperiod skulle starta på onsdag. Rektor Birgitta Bergvall Kåreborn blev tvungen att fatta ett snabbt beslut.

– Det var omöjligt att ställa om med så kort varsel så vi tog ett beslut om att skjuta på omtentaperioden en vecka.

Sedan tidigare fanns en del inplanerade omtentamen på distans som gick som vanligt. Men för övriga gällde det att ställa om snabbt. Lärarna fick en vecka på sig för att bland annat hantera säkerhetsaspekterna.

Ledningen övervägde sedan alternativen att lägga till en extra vecka eller att förkorta nästa läsperiod.

– Vi pratade med såväl studenter som lärare. Vi vägde för och nackdelar och kom fram till att det bästa alternativet var att göra läsåret kortare. Alla var överens om att det skulle innebära fler negativa konsekvenser att lägga till en vecka. 

Beslutet att korta av terminen baserades på bland annat på att många studenter exempelvis bokat hemresa eller börjar sin praktikperiod eller sommarjobb direkt efter terminens slut. Samtidigt är många kurser mycket avancerade och tar tid att läsa in. Birgitta Bergvall Kåreborn är medveten om problemet.

– En vecka gör absolut stor skillnad. Det är svåra avvägningar som man måste göra som drabbar stora grupper. Någon anställd och student kan säkerligen hamna i kläm.

Oscar Eriksson är ordförande i Teknologkåren som företräder studenterna på de tekniska utbildningarna. Han stödjer rektors beslut men oroar sig samtidigt för vad det innebär för den enskilde studenten. 

– Studenter är en utsatt folkgrupp som det är och covid-19 gör det inte lättare. Med en avkortad termin får de ännu mer press på sig. Vi för samtal med LTU för att se till att inte studenterna hamnar i kläm och hoppas att de försöker göra det bästa av situationen.

Josef Hallberg är biträdande professor vid Institutionen för system- och rymdteknik. Han ser teminsavkortningen som en källa till mer stress för studenterna men är mer orolig för omställningen från undervisning i sal till på distans.

– Vissa lärare har inte så stor vana att föreläsa på distans. Det gäller också att hitta metoder för att kunna genomföra till exempel laborationer. 

– Självklart är jag orolig men hoppas att alla gör så gott de kan, säger Josef Hallberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!