Ökning av smittade – miljoner ska lyfta äldreomsorgen

Luleå noterar en kraftig ökning av covid 19-fall på äldreboenden under hösten jämfört med i våras. Samtidigt får kommunen del av miljonbidrag från staten som innebär att man höjer utbildningsnivån inom äldreomsorgen.

Med stöd av statliga miljoner kan länets kommuner erbjuda timvikarier betald utbildning till undersköterska samtidigt med heltidsanställning. Satsningen heter Äldreomsorgslyftet och är på 2,2 miljarder totalt.

Med stöd av statliga miljoner kan länets kommuner erbjuda timvikarier betald utbildning till undersköterska samtidigt med heltidsanställning. Satsningen heter Äldreomsorgslyftet och är på 2,2 miljarder totalt.

Foto: Arkiv

Luleå2020-11-30 05:00

– Det är en otroligt bra satsning som kommer att göra skillnad. Det är viktigt med utbildning, säger Anna Fors, verksamhetschef vid vård och omsorg på Luleå kommun.

I oktober beslutade socialnämnden att ta hem 3,4 miljoner för 2020. Satsningen innebär att timanställda och korttidsvikarier får möjlighet att kombinera utbildning till undersköterska med arbete, och samtidigt erbjuds en fast heltidsanställning.

undefined
Anna Fors, verksamhetschef för vård och omsorg.

75 personer sökte tjänsterna. Cirka 30 har tagits ut till utbildningen, som startar i januari. Ytterligare pengar går att rekvirera under 2021.

– Tanken är att satsningen ska fortsätta. Den blir oerhört betydelsefull för våra möjligheter att rekrytera kompetent personal, säger Bodil Wennerbrandt Sevastik (S), ordförande i socialnämnden.

undefined
Bodil Wennerbrandt Sevastik (S).

Luleå har erbjudit konceptet med egen finansiering tidigare, men får nu möjlighet att göra det i betydligt större skala. Övriga kommuner i länet är också med på tåget (se faktaruta) 

Äldreomsorgslyftet har initierats av de brister som på nationell nivå blottlades vid utbrottet av coronapandemin i våras, då omfattande smitta spreds till äldreboenden.

En ny rapport från fackförbundet Kommunal slår bland annat fast att äldreboenden med hög andel timavlönad personal och låg bemanning i högre grad varit föremål för smittspridning än andra, samt att äldreboenden med många fall av covid-19 haft tre gånger så hög andel personal som gått till jobbet med symtom som de med få smittfall.

I Norrbotten hade flera kommuner, exempelvis Gällivare, Boden och Kiruna, omfattande smittspridning inom äldreomsorgen i våras, medan Luleå klarade sig bra med bara tre fall.

– Vi såg till att timvikarier inte gick där det var bekräftad eller misstänkt smitta. Vi noterade också att timvikarier i högre grad än tidigare tackade nej till uppdrag, säger Anna Fors. 

undefined
Fallen av covid-19 inom äldreomsorgen i Luleå har ökat kraftigt under hösten jämfört med våren.

Under hösten har Luleå däremot fått en ökad smittspridning. Hittills har tolv fall noterats på äldreboenden sedan 1 september, medan övriga kommuner redovisar noll eller enstaka fall.

– Min bild är att kunskapen och medvetenheten om att följa riktlinjer och basala hygienrutiner var på hög nivå redan i våras, då vi genomförde stora utbildningsinsatser för både fast anställda och timvikarier. Att vi fått fler fall nu är nog en spegling av samhället i stort, säger Anna Fors.

Äldreomsorgslyftet

Så här används äldreomsorgslyftet av länets kommuner (summa som rekvirerat eller ska rekvireras 20/21 – antal personal som utbildas/planeras utbildas):

Arjeplog: 2 milj – 10-11. Arvidsjaur: 0,45 milj – 4. Gällivare: 1,1 milj – 8. Haparanda: 0,6 milj – 7. Jokkmokk: 1,7 milj – 3. Kalix: 1 milj – 5. Kiruna: 5,2 milj – 30-60. Luleå: 3,4 milj – ca 30. Pajala: 0,55 milj – 8. Älvsbyn: 0,5 milj – 4. Överkalix: 0,3 milj – 4. Övertorneå: 0,4 milj – 5. Inget svar från Boden och Piteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!