Ökad risk för brand
Tusentals sommarstugeägare i Luleå lever minst sagt farligt och riskerar att få sina värdefulla ögonstenar att gå upp i rök. Orsak - egna och dåligt installerade kaminer i bastur och stugor.
Foto: Maria Ekman
- Nyligen tittade jag in i en bastu och påtalade för ägaren att det krävs snabba åtgärder för att undvika en olycka. Veckan därpå brann bastun ned till grunden.
Och det vanligaste felet när det gäller hemmabyggen är det parti av rökgången eller skorstenen som går genom taket.
- Om inte installationen görs på rätt sätt vid de här punkterna är risken mycket stor att det ska börja brinna i omgivande trä, säger Nilsson.
Han är mäkta förvånad över hur lättvindigt många stugägare tar på det här problemet.
- I min stuga ska ingen komma och bry sig, tycks många tänka, när det i själva verket krävs stor kunskap för att installera en kamin.
Och problemet är minst lika stort när det gäller kaminer som varit
i drift under många år, menar Jan Nilsson och pekar på vad som ofta händer när barn tar över stugor efter sina föräldrar.
Struntar i att anmäla
- De fortsätter att elda på samma sätt men då har det inträffat att omgivande träkonstruktioner torkat ut och blivit mer lättantändliga samtidigt som det kan ha uppstått sprickor och svagheter
i skorstenar.
Men minst lika allvarligt är att många stugägare inte ser till att få sina anläggningar inspekterade av proffs, vilket i sin tur beror på att många struntar i att anmäla till Sotningsväsendet att de har kaminer och eldar med ved.
- Och detta trots att det här är en anmälningspliktig verksamhet, vilket innebär att det inte heller kan bli någon inspektion från vår sida, säger Jan Nilsson.
Någon exakt siffra på hur många stugägare i Luleå som struntar i att göra en anmälan till Sotningsväsendet har inte Jan Nilsson, men han menar att det rör sig om mer än häften av de runt 10 000 stug-ägare som finns i Luleå kommun.
- Det finns drygt 3 000 registreringar hos oss, vilket innebär att vi inte har den minsta koll på hur det ser ut i kanske 7 000 stugor. Det är givetvis mycket allvarligt.
Stort mörkertal
Lars-Ingvar Lampa, avdelningschef på Räddningstjänsten i Luleå, gör samma bedömning som Jan Nilsson.
- Helt klart är det frågan om ett mycket stort mörkertal, trots plikten att anmäla. Förmodligen röd det sig i många fall om ren okunskap, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!