Ökad rekrytering till norr men kompetensbrist väntar

Kompetensbristen förväntas öka i Norrbotten även om rekryteringarna har ökat det senaste året. Något som gör det svårt att rekrytera är bristen på bostäder.

Petter Andersson, Adecco, berättar att rekryteringarna här ökat de senaste året

Petter Andersson, Adecco, berättar att rekryteringarna här ökat de senaste året

Foto: Adecco

Luleå2021-12-10 08:06

Under det senaste året har rekryteringarna till Norrbotten ökat hos rekryterings- och bemanningsföretaget Adecco.

– Vi har haft ett jätteuppsving det senaste året och kunderna har efterfrågat våra tjänster väldigt mycket, framför allt i Luleå. Det hör man på kunderna att de vågar tänka mycket på anställning och rekrytering, säger Petter Andersson, regional kontorschef.  

Adecco arbetar med bemanning, som är den stora delen, där de hyr ut konsulter under kortare och längre perioder, men även med att hjälpa företag att rekrytera rätt kompetens.

Trots coronapandemin har vissa sektorer av ekonomin och företagandet gått relativt bra.

– Många industriföretag här går på högvarv. Många av de stora basindustrierna har gått ganska bra och det ger ringar på vattnet till lokala företag. Så därför har vi inte haft så mycket nedgång under pandemin. Det kom visserligen en vända när företag pausade många rekryteringsprocesser, men de blev bara förskjutna då de kom igång ett halvår senare, säger Petter Andersson.

De branscher som Adecco arbetar med är industri, ekonomi och IT och de har inte drabbats så mycket av coronapandemin. Man kan dock se en skillnad mellan kustområdena och inlandet.

– Bostadsfrågan är en viktig faktor och då kan det ibland vara lättare att hitta folk vid kusten än uppåt landet. 

Inför framtiden ser Petter Andersson att kompetensbehovet kommer att öka och att de som kommer för att arbeta här bosätter sig i länet, men det är olika beroende på i vilken bransch de arbetar.

– Ser man långsiktigt så vill man inte ha fly in-fly out-lösningar för man ska ju leva och bo här så det är viktigt att få folk att trivas. Digitaliseringen har gjort att man på vissa tjänster kan sitta en bit ifrån, men långsiktigt tror jag ändå att man vill ha personen lokalt placerad. I framtiden kommer det att bli en stor utmaning med den stora volym av kompetens som kommer behövas, säger han.

En annan svårighet är att sökanden inte har rätt utbildning och erfarenhet utifrån det företagen efterfrågar.

– Det kommer att krävas många ingenjörer med rätt utbildning och rätt erfarenhet, men de är inte lätta att hitta. Då måste man tänka på hur man kan "klä på" den här personen det som fattas för att de ska kunna få en anställning, säger Petter Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!