Ökad invandring Luleås enda hopp

Luleås befolkningsökning kan inte på något sätt förklaras med inflyttning från övriga landet. I stället beror den på invandring och att människor från övriga Norrbotten bosätter i residensstaden. Det här visar NSD:s granskning.

Ökad invandring är Luleås enda chans att nå sina befolkningsmål, menar professor Nils-Gustav Lundgren. Den här bilden är från i augusti, när Vuxenutbildningen arrangerade tävlingar för eleverna vid svenska för invandrare. Hirsi Basuri, längst till vänster, var snabbast i 60-metersfinalen. FOTO: Pär Bäckström

Ökad invandring är Luleås enda chans att nå sina befolkningsmål, menar professor Nils-Gustav Lundgren. Den här bilden är från i augusti, när Vuxenutbildningen arrangerade tävlingar för eleverna vid svenska för invandrare. Hirsi Basuri, längst till vänster, var snabbast i 60-metersfinalen. FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2012-09-24 10:36

- Snart att inlandet tömt på folk. Den enda möjligheten som då återstår för att Luleå ska upp till sina högt ställda mål är kraftigt ökad invandring, säger Nils-Gustaf Lundgren, professor vid Luleå tekniska universitet, och som under lång tid studerat flyttmönster i norra Sverige.

- Situationen är likartad för Umeå. Den kommunen växer i första hand på grund av invandring och inflyttning från Västerbottens inland, säger Lundgren.

Luleå har satt som mål att växa med 10 000 människor de kommande åren. Och visst sker det en viss befolkningstillväxt men inte i den fart som kommunalrådet Karl Petersen önskat sig. Den ökning vi talar om är 250-300 personer om året. Och kanske finns det många som tror att detta i första hand beror på inflyttning från övriga Sverige.

Det stämmer inte
Men det stämmer inte på något sätt, visar vår undersökning.

Vi har tittat på utvecklingen under de senaste fyra åren (2008-2011) och då visar det sig att för vart och ett av dessa år så förlorar Luleå i folkmängd mot övriga landet. De grupper som i stället ser till att hålla de positiva siffrorna uppe för Luleå är alltså invandrare och norrbottningar från övriga delar av länet. Nils-Gustaf Lundgren är inte på något sätt överraskad.

- Inte alls. Det här är en utveckling som pågått under lång tid.

Och när det gäller möjligheten för Luleå att nå upp till sitt djärva mål om 10 000 nya Lulebor är Lundgren blixtsnabb i sitt svar.

Det finns risker
- En ökad inflyttning från övriga landet ser jag inte som tänkbar och möjligheten att övriga Norrbotten ska bidra till Luleås tillväxt är snart uttömd. Det enda som då återstår är ökad invandring.

Lundgren är samtidigt medveten om att detta inte är helt riskfritt.

- Invandringen är, som vi vet, en het potatis. Vi ser ju vilka starka reaktioner det har blivit på planerna att bygga en moské på Hertsön.

Samtidigt menar professor Lundgren att detta är den möjlighet som Luleå måste ta, ja inte bara Luleå utan hela Norrbotten.

- Jämfört med övriga landet har Norrbotten förhållandevis få flyktingar. Det finns med andra ord en potential. På sikt kan ökad invandring vara ett sätt för många orter kommuner att överleva.

Men det som bekymrar Nils-Gustaf Lundgren allra mest är att är att de norrbottniska politikerna, antingen blundar eller inte vill ta i denna stora och viktiga framtidsfråga.

- Det saknas helt enkelt en helhetssyn.

Så vad vill du att politikerna ska göra?
- Sätta sig ned och ta ett helhetsgrepp. Ta fram analyser och utarbeta strategier. Det är med andra ord dags för politikerna att öppna ögonen och ta detta på största allvar.

Klicka på kartan för att se hur stor andel av befolkningen som är utrikesfödda i dagläget:



Fakta/Siffrorna bakom Luleås befolkningsökning:


Befolkningsförändringar i en kommun eller ett län beror i huvudsak på två saker. Det första är det så kallade födelsenettot, det vill säga skillnaden mellan födda och avlidna. Luleå tillhör en av de få kommuner i Norrbotten som uppvisar ett positivt netto, med andra ord fler födda än avlidna.

Med det som är mer avgörande är in- och utflyttning och det kan delas in i tre grupper. Den första gäller förhållandet till övriga landet, den andra in- och utflyttning från övriga Norrbotten och den tredje är invandringen.Vi har i vår undersökning valt att titta på vad som hänt de senaste fyra åren (2008-2011). Under den tiden har Luleå fått 1 020 fler invånare.

Då visar det sig att utflyttningen från Luleå till övriga landet är betydligt större än inflyttningen. Tappet, eller flyttnettot, är minus 1 176 personer, alltså större än befolkningsökningen. Däremot har inflyttningen från övriga länet till Luleå varit betydligt större än utflyttningen till övriga länet. Luleå har under de fyra åren fått ett nettotillskott på 845 personer från övriga Norrbotten.

Till detta ska läggas den inte helt betydelselösa invandringen. För Luleås del handlar det om ett nettotillskott på 931 personer under dessa fyra år.En titt på årets första sju månader visar att trenden inte på något sätt är bruten. Förlusten mot övriga landet är 343 personer. Däremot är det ett tillskott från övriga länet med 106 personer och invandring med 139 personer.Sammanfattningsvis så visar vår granskning att invandring i kombination av inflyttning från övriga Norrbotten är huvudförklaringen till Luleås befolkningsökning.

Källor: SCB, Luleå kommun 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om