Kent Ögren tror att hela marknaden för sjukvårdsförsäkringar uppstod på grund av de tidigare vårdköerna.
– Vi var duktiga på att ta hand om de högst prioriterade och akuta fallen. Men när det gällde till exempel byte av höftled uppstod en väntetid. Då skapades en marknad. Företag som började erbjuda sjukvårdsförsäkringar till sina anställda, som en löneförmån. Det finns även fackföreningar som gör samma sak. Det blev allt vanligare med den typen av lösningar.
"Lite kluven"
Ögren tycker att försäkringslösningar är en hybrid i det svenska sjukvårdssystemet, något som egentligen inte hör hemma där.
– Jag är lite kluven till det. Det får inte bli så att vi i Sverige får ett system som bygger på privata vårdförsäkringar. Men min bild är att utvecklingen faktiskt stannat av i takt med att landstingen fått ordning på vårdköerna. Jag upplever att diskussionerna var starkare för några år sedan.
Hur känner du personligen för sjukvårdsförsäkringar?
– Det finns en uppenbar risk att vården blir en klassfråga, att det är plånbokens tjocklek som avgör hur snabbt man får göra ett nödvändigt ingrepp.
Hur låter det för en socialdemokrat?
– Det låter absolut inte bra.
Enligt Kent Ögren är motmedlet från landstingets sida att ha en så bra vård att de privata sjukvårdsförsäkringarna inte behövs.
– I dag är allt så transparent. Det är enkelt att ta reda på fakta och jämföra. Så länge vi klarar vårt åtagande och kan leverera vård av hög kvalitet, då behåller vi patienterna.