Ögren sågar politikerskolket

Skolket i landstingets beredningar blir allt värre. Vissa politiker har inte närvarat en enda dag. Landstingsrådet Kent Ögren (S) är hård i sin kritik.

FRÅNVARANDE. Anne Kotavuopio Jatko (FP) är en av de politiker som i statistiken för 2013 står på noll använda dagar i beredningsarbetet.

FRÅNVARANDE. Anne Kotavuopio Jatko (FP) är en av de politiker som i statistiken för 2013 står på noll använda dagar i beredningsarbetet.

Foto: Hans Sternlund

LULEÅ2014-03-24 05:00

– Jag tycker det är skämmigt. Om man låter sig bli vald så har man också ett ansvar att sköta uppdraget. Gör man inte det är det bara att lämna sin plats. Ibland finns det naturliga orsaker till att man inte kan närvaro men under ett helt år borde man kunna reparera det, säger han.

Därmed sågar han bland annat sin egen partikamrat Jan Larsson, som är en av tre politiker som inte närvarat en enda dag i beredningsarbetet 2013.

Kritiserar beredningarna

De övriga två är Lars-Åke Mukka (C) och Anne KotavuopioJatko (FP). Samtliga i trion tillhör hälso- och sjukvårdsberedning nord, som i sin årsrapport till och med larmade om att frånvaron under året varit oacceptabelt stor.

– För egen del kan jag säga att jag haft fullt upp med familjeangelägenheter och då har jag varken haft tid, kraft eller ork till annat. Det här har helt klart blivit lidande. Man kan tycka att någon annan kunnat ta platsen men det har helt enkelt fallit bort. Sedan är det ju så att vi i Centern helst ser att beredningarna försvinner, säger Lars-Åke Mukka.

– Jag bytte jobb för 1,5 år sedan och har inte kunnat lämna det på dagtid. Jag har bett om att få hjälp av distansöverbryggande teknik eller att vi kan lägga möten på kvällar eller helger, men inte fått gehör, säger Anne KotavuopioJatko, som stämmer in i kritiken mot beredningarna.

– Problemet är att vi ska prata med människorna om det som fullmäktige bestämt, inte vad norrbottningarna själva tycker är viktigt att prata om. Hur vården fungerar, exempelvis. Det vill man inte ta tag i. Om vi får leda landstinget efter valet kommer arbetet inte vara kvar i den här formen, säger hon.

Miljöpartiet skolkar mest

Beredningarna fungerar som utskott, och får olika uppdrag som ska utredas. De har tidigare hårt kritiserats av oppositionen, som tycker att de inte fyller någon funktion. Sämst närvarosnitt har Socialdemokraternas samarbetsparti Miljöpartiet.

– Att inte delta upplever jag som en protest mot att föra samtal med medborgarna. Hur det blir i framtiden är en fråga för det nya fullmäktige men vi har i dag inga planer på att göra några förändringar, säger Kent Ögren.

FAKTA

De skolkar mest i beredningarna

Här är de politiker som hade sämst närvaro i landstingets beredningar 2013:

Lars-Åke Mukka (C) 0

Anne KotavuopioJatko (FP) 0

Jan Larsson (S) 0

NihadZara (M) 1

Göran Höglund (M) 1

Per-Arne Kerttu (C) 2

Solweig Hedman (MP) 2

Per-Erik Muskos (S) 2

Marta Berglund (MP) 2,5

Jörgen Naalisvaara (MP 3,5

Medeltal använda dagar för partigrupperna:

Norrbottens sjukvårdsparti: 11,44

Socialdemokraterna: 11,09

Vänsterpartiet: 10,68

Folkpartiet: 9,09.

Moderaterna: 7,35.

Centerpartiet: 6,67.

Miljöpartiet: 5,93.

Landstingets beredningar

Landstinget har sex beredningar (utskott): Regionala beredningen, programberedningen, samt fyra hälso- och sjukvårdsberedningar (nord, syd, öst, mitt).

Varje beredning har upp till 17 ledamöter. Ledamöterna har 15 betalda dagar per år. Vissa väljer även att använda sig av obetalda dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om