Kommundirektören och styrelseordförande om hamnchefen

Luleå hamns vd Henrik Vourinen avgår omedelbart. Nu kommer det fram att han och Luleå kommun var oeniga i arbetet kring LKAB:s etablering av Reemap. "Absolut, vi har gjort olika övervägande i det arbetet", säger kommundirektören Anna Lindh Wikblad.

Anna Lindh Wikblad, kommundirektör medger att kommunen och Henrik Vuorinen prioriterat olika kring etableringen av LKAB:s ReeMap.

Anna Lindh Wikblad, kommundirektör medger att kommunen och Henrik Vuorinen prioriterat olika kring etableringen av LKAB:s ReeMap.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2022-02-18 15:28

Efter sju år på posten slutar Luleå hamns vd.

"Jag vill rikta ett tack till ägaren, Luleå kommun, som gett hamnen möjligheten att utvecklas och då särskilt med investeringen av vår hybrid-bogserbåt Vilja och med satsningen på Projekt Malmporten som snart kan sätta skopan i vattnet", säger Henrik Vourinen i ett pressmeddelande på fredagen.

Men samarbetet med kommunen har inte varit friktionsfritt. På frågan om det plötsliga avhoppet sker på grund av oenigheter med kommunen svarar kommundirektören Anna Lindh Wikblad:

– Han hade väl uttryckt sig så. Det får du väl prata med honom om.

P4 Norrbotten var först att rapportera att konflikten ska ha handlat om Luleå kommuns arbete för en etablering av LKAB-projektet Reemap, som går ut på att ta tillvara och förädla gruvavfall till bland annat fosformineralgödsel (konstgödsel), sällsynta jordartsmetaller och gips. Uppgifter som även Norr Media nåtts av.

Du kan inte säga om det har med LKAB:s Reemap att göra?

– Absolut, vi har gjort olika överväganden i det arbetet. Så är det ju.

Kring vad?

– Jag kan inte riktigt säga det. Det är ett ärende som är under process och beredning. Det kommer alldeles strax upp till politiken, så sakfrågan i sig kommer bli tydlig när ärendet kommer.

Ärendet väntas tas upp i nästa kommunstyrelsemöte.

Avgår han självmant eller har han ombetts att göra det?

– Henrik har sagt upp sig, och frågorna kring de samtalen kan nog Luleå hamns styrelse svara bättre på. Jag konstaterar att han har sagt upp sig och väljer att gå vidare.

– Henrik har varit en otroligt engagerad förespråkare för hamnens väl och ve och det har jag stor respekt för och önskar honom inget annat än väldigt god lycka till med fortsatta äventyr och utmaningar.

Hur tror du att hamnen hanterar hålet efter honom?

– Jag tänker att det finns andra som kan kliva in så klart och arbetet fortsätter. Jag tänker att hamnen kan svara mer kring hur de omdisponerar men jag känner mig inte orolig för arbetet framåt.

Henrik Vuorinen säger att han inte har några synpunkter på LKAB:s projekt, men han bekräftar att de har "sett på saker lite olika".

– Ett vd-jobb bygger på att man vill dra åt samma håll som ägaren och tycker man att man vill dra åt olika håll så får man kliva av.

undefined
Birgitta Ahlqvist, ordförande för Luleå hamn AB var oförberedd på Henrik Vuorinens avgång.

Ordförande Birgitta Ahlqvist fick in en skriftlig begäran om avgång i torsdags. Hon säger att beslutet var oväntat och tas emot med vemod.

– Oerhört tungt och trist. Henrik har varit en mycket bra chef för Luleå hamn och gjort ett fantastiskt jobb. Omtyckt som chef också av de anställda. Det känns tungt.

Hon har inte hört talas om någon oenighet kring LKAB-projektet.

Tvingas han avgå efter påtryckningar?

– Henrik har sagt upp sig själv och det har inte varit några påtryckningar, absolut inte.

Det sker ganska abrupt. Hur påverkas hamnens arbete?

– Jag hoppas att vi ska klara det hela. Vi har tillsatt en tillförordnad redan idag, Göran Carlsson. Han har suttit i styrelsen tidigare så han är insatt i hamnen och verksamheten där, till en viss del i alla fall.

– Vi hoppas att han tillsammans med personalen ska lyckas fortsätta arbetet som vi påbörjat i hamnen. Han började redan idag.

Det låter på dig som att han har haft styrelsens uppbackning hela vägen fram till att han lämnade in sin begäran?

– Absolut.

LKAB:s projekt Reemap

LKAB vill från år 2027 förädla gruvavfall till apatitkoncentrat vid apatitverk i Kiruna och Malmberget och vidareförädla det i antingen Luleå eller Skellefteå.

Målet är att genom återvinning producera fosfor motsvarande fem gånger Sveriges behov, täcka en stor del av EU-ländernas behov av sällsynta jordartsmetaller, få fram fluor för kemiindustri och medicinapplikationer och gips till all byggproduktion i Sverige.

Källa: LKAB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!