Under vintern har isbrytaren Oden assisterat fartyg genom Bottenvikens is men snart är det dags för ännu en forskningsexpedition, efter två somrars uppehåll, på grund av pandemin och det oroliga världsläget.
– Oden ligger i Haraholmen och bunkrar. Sedan ska hon köra assistansisbrytning i dag och imorgon, sedan lämnar hon Bottenviken och går söderut för att mobilisera inför expeditionen, säger Amund Lindberg, affärsområdeschef för vintersjöfart på Sjöfartsverket.
I Helsingborgs hamn ska Oden lasta utrustning inför expeditionen till arktiska vatten, Sjöfartsverket har hyrt ut Oden till Polarforskningssekretariatet. 28 april lämnar Oden Helsingborgs hamn och styr kosan mot Spetsbergen och Longyearbyen där forskarna ska kliva på 7 maj.
– Forskarna är intresserade av att forska på de allra första smälthändelserna uppe i Arktis, säger Åsa Lindgren som är enhetschef för det fartygsbaserade forskningsstödet på Polarforskningssekretariatet.
– Uppe i Högarktis finns ingen vår, det är vinter till dess så kallade atmosfäriska floder kommer med varmluftsströmmar. De processerna är väldigt outforskade därför att det är svårt att vara där. Det är väldigt kraftig is, det är väldigt få som tagit sig dit upp. Det är tack vare att vi har världsunika Oden som vi kan göra en sådan här expedition, fortsätter Åsa Lindgren.
Forskningsexpeditionen ARTofMELT pågår under maj och ska undersöka hur isen börjar smälta i Arktis och Norra Ishavet. I expeditionen deltar 39 forskare från 19 lärosäten i tio länder. Expeditionen leds av professor Michael Tjernström och universitetslektor Paul Ziegler från Stockholms universitet.
– Vi har ingen fastlagd rutt. Vi kommer att gå norr om iskanten, upp i den arktiska packisen, säger Åsa Lindgren.
Ett nätverk av personer som gör vädermodelleringar kommer att följa Odens färd genom packisen.
– Vi kommer att få detaljerade prognoser som talar om att om fem-sex dagar så kommer en arktisk värmevåg att träffa ett visst område. Då ska vi försöka förflytta Oden dit, det gör att vi inte på förhand kan tala om var vi kommer att åka.
Varför behöver forskarna de här uppgifterna?
– För att göra framtida prognoser behöver man datan, inte bara från augusti-september när det är lätt att gå till Arktis. Man behöver ha data från fler tider, säger Åsa Lindgren.
Oden beräknas vara tillbaka i Luleå i slutet på november.