...och deras utredare är oförstående till kritiken
Miljödepartementets särskilt utsedda utredare, Dag von Schantz, förstår inte kritiken. Han tycker att de norrländska kommunerna drar alldeles för höga växlar.
Dag von Schantz, särskild utredare för vattenprisutredningen.
Foto:
Prioriteringsfråga
Bakgrunden till utredningen är att Sverige har ett antal vattenmyndigheter som har konstaterat att det finns ett antal åtgärder som krävs för att uppnå god vattenstatus i enlighet med EU:s krav. Dessa myndigheter har nu gett förslag till ett åtgärdsprogram.
- Mitt arbete har varit att titta efter redan tillgängliga styrmedel som finns i miljön och som kan användas på effektivare sätt.
Han menar att det handlar om en prioriteringsfråga.
- Vi vill prioritera användningen av bygdemedlena för att just användas till att förbättra vattenmiljön. Att om det finns två projekt och ett handlar om vattenmiljön så tar man det före. Vi föreslår inte att pengarna ska flyttas från bygden som vissa tror, säger Dag von Schantz.
Däremot är det tveksamt ifall glesbygdskommunerna kommer behöva utsättas för ytterligare åtgärder enligt det nya åtgärdsprogrammet. Nästan alla dammar i norra Sverige - cirka 200 stycken - är nedklassade och slipper de nya kraven. Reglerade älvar är definierade som kraftigt modifierade vatten (KMV). Ett KMV behöver inte nå upp till kraven på god ekologisk status. Frågan är då om inte det nya förslaget blir helt tandlöst eftersom pengarna är tänkta att stanna i bygden.
- Den frågan har jag inte hanterat, säger Dag von Schantz.
Det är tänkt att pengarna ska stanna i bygden men finns möjligheter så de kan flyttas?
- Nej, inte enligt mitt förslag. Kanske om man ändrade den geografiska definitionen av en bygd, det är lite relativt. Men det är en riksdagsfråga, säger Dag von Schantz.
Han påpekar att bygdemedelspengar framförallt är en kompensatorisk betalning som vattenkraftsbolagen har åsamkat på vattenmiljön.
- Men en mycket stor del, 95 procent eller så av bygdemedel användes för annat än åtgärder i själva vattenmiljön. Vi vill prioritera vattenåtgärder, säger Dag Von Schantz.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!