"Obol värre än Trustor"

Obol var mera utstuderat än Trustor-härvan. Det hävdar Gunnar Ek, Aktiespararnas expert.- I Trustor kunde pengar spåras och återvinnas. I Obol skedde transaktionerna så de inte gick att spåra. Det var ett planerat upplägg, säger han.

Gunnar Ek beskriver Obol som svårare att reda ut än Trustor-härvan.

Gunnar Ek beskriver Obol som svårare att reda ut än Trustor-härvan.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2010-02-03 06:00
Enligt Gunnar Ek kommer vi aldrig att få veta hela omfattningen av Obol, hur mycket pengar som satsades i detta investmentbolag.
- Det kan vara 50, eller 100 eller 500 miljoner kronor. En del av pengarna som satsades i Obol var svarta pengar som investerarna inte vill kräva tillbaka eftersom det då skulle väcka skattemyndigheternas intresse, säger Gunnar Ek.
Pengarna skulle skyddas
Det var, enlig Gunnar Ek, också den grundläggande affärsidén bakom Obol. Pengarna skulle skyddas av den schweiziska banksekretessen, inga årsredovisningar och inga kvartalsredovisningar.
- Obol marknadsföring lockade just med att pengarna inte kunde spåras, säger Gunnar Ek.
På frågan om Obol kan jämföras med något annat tar Gunnar Ek upp Trustorhärvan.
- Bägge var förslagna men med helt olika upplägg. Trustor-männen köpte bolaget för bolagets egna pengar men transaktionerna gick att spåra och pengar kunde återvinnas.
- I Obol skedde transaktioner som inte gick att spåra. Det var ett planerat upplägg. Inga kvitton och ingen bokföring. De som satte in sina pengar i Obol kollade inte ens vem som stod som ägare bakom kontonumret i Swedbank.
Gunnar Ek ser små möjligheter för de som investerat vita pengar att återvinna något ur det som är kvar av Obol.
Häktade i sin frånvaro
- Troligen är väldigt lite pengar kvar och risken är att mera pengar försvinner, säger Gunnar Ek med hänvisning till att männen bakom Obol, de i sin frånvaro häktade Bo Johansson och Jan Saradlic, måste klara uppehället någonstans utomlands.
Gunnar Ek trotr inte att Obol kan upprepas. Finansinspektionen har nu bättre kontroll över denna typ av finansiella aktörer.
Han reser nu runt i Norrbotten och talar som Aktiespararnas expert för aktieköp när finanskrisen nu betecknas som över.
- Jag var här i Norrbotten för ett år sedan och det viktigaste budskapet då var att efter stora nedgångar följer uppgång. Jag uppmanade till aktieköp och de som lydde då har fått en kursuppgång på 50 procent.
Toppnivå för aktier
Tåget för aktiehandlaren har inte gått för de som missade den uppgången.
- Ska aktierna stiga från bottennivån i november 2008 till toppnivån sommaren 2007 handlar det om 144 procent. Hittills har de stigit 70 procent, så hälften finns kvar.
Det där med aktiehandel är inte heller så märkvärdigt, enligt Gunnar Ek.
- Gör som på mellandagsrean, köp när priserna är som lägst. Du kan köpa vilket bolag som helst av de välkända svenska bolagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om