Obebyggd villatomt i Luleå såld till jättepris

När villatomten på Kronanbacken släpptes av Luleå kommun kostade den 180 000 kronor. Nu har den sålts igen – för 2 miljoner.

Tio år efter tomtsläppet har den sista obebyggda tomten på Husargatan sålts igen, för två miljoner kronor. Mer än tio gånger så mycket som den kostade 2010.

Tio år efter tomtsläppet har den sista obebyggda tomten på Husargatan sålts igen, för två miljoner kronor. Mer än tio gånger så mycket som den kostade 2010.

Foto: Mathias Asplund

Luleå2021-05-26 18:00

Försäljningen av den sista obebyggda tomten på Husargatan gick i lås i maj. Slutpriset för 900 kvadratmeter landade dubbelt över utgångspriset på 995 000 kronor.

Mäklaren Emma Lindbäck på Husman Hagberg konstaterar att säljaren är "jättenöjd".

– Det är ett populärt område, men att det är så här populärt trodde jag inte.

Tomten ligger i ytterslinga intill skogen, nära förskola, skola och Ormbergets friluftsområde. Det finns inte heller så många färdigrenoverade hus på marknaden, enligt mäklaren.

– Jag antar att det är många som är kräsna med vad de vill ha och det har inte varit så mycket "färdiga" hus, då tittar folk på tomter, säger Emma Lindbäck.

Tomten har varit obebyggd sedan kommunen sålde den för 180 000 kronor 2010. Men den togs tillbaka när köparen inte byggt hus efter två år, ett krav i kommunala tomtkön. 2019 byttes den mot en annan tomt, som ses som intressant att exploatera.

– Vi har gjort en bytesaffär i en annan markförsäljning, vi gör så ibland. Vi sparar tomter i vissa fall och ibland, om vi inte får sålt dem, kan det vara bra att ha som förhandling i andra markförvärv, säger Robert Eriksson, avdelningschef på stadsbyggnadsförvaltningen.

I normala fall ska ett vite på 400 000 kronor utfärdas om en tomt inte bebyggts inom två år, men det har inte skett i det här fallet.

– Vi har inte haft något krav utan det har varit okej för honom att sälja vidare. Vi sätter viten för att det inte ska bli spekulationspriser, men i det här fallet har området funnits rätt länge och så har tomten använts i en förhandling där det varit upp till personen att avgöra om han vill sälja eller inte, säger Robert Eriksson.

Sedan 2010 har kommunens tomtpriser höjts till 450 000 kronor, vilket ska minska vinstchansen för den som köper i spekulationssyfte.

– Politiken har velat ha låga markpriser för att skapa tillväxt men vi har höjt dem med åren. Det är ändå låga priser, men samtidigt vill vi se att alla kan bosätta sig och skapa ett villaliv, säger Robert Eriksson.

Han är hemlighetsfull om vilken tomt kommunen fick i utbyte, men kommunala handlingar visar att det rör sig om en tomt i Rutvik.

– Går vi ut och visar var vi ska exploatera så höjer vi markvärdena i det området, så vi vill inte gärna berätta om det. Då skapar vi problem för oss själva, säger Robert Eriksson.

Förra året såldes en lika stor tomt i Södra Sunderbyn för 2,4 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!