Nytt vinst-rekord för LKAB

Det fortsätter att rusa för statliga LKAB. Rörelseresultatet första halvåret blev historiskt höga 6,2 miljarder kronor, att jämföras med 3,3 miljarder kronor samma period i fjol. Därmed en resultatförbättring med hela 90 procent.

LKAB:s vd Ola Johnsson har flera miljarder anledningar att se glad ut. FOTO: Pär Bäckström

LKAB:s vd Ola Johnsson har flera miljarder anledningar att se glad ut. FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2008-08-16 06:00
Den kraftiga vinstökningen förklaras i första hand av stigande priser, inte minst på LKABs huvudprodukt pellets. Årets prishöjning blev drygt 85 procent.
"Den globala efterfrågan av järnmalm var under andra kvartalet fortsatt hög. Efterfrågan i kombination med begränsad tillgång på järnmalm har medfört kraftigt höjda priser på världsmarknaden för 2008", skriver ledningen i sin delårsrapporten.
Ingen avmattning
Och några som helst tecken på avmattning i järn- och därmed stålkonjunkturen syns inte. Ledningen för LKAB gör bedömningen att järnmalmsmarknaden kommer att vara fortsatt stark "den närmaste tiden", som man uttrycker det.
Den begränsade tillgången på järnmalm innebär dessutom att LKAB tar till något mer okonventionella grepp.
Ta till vara gammal malm
Bland annat finns långt framskridna planer på att ta tillvara den järnmalm som ligger i den 70 år gamla malmtippen i Malmberget. Dit slängdes malmbitar som på den tiden inte ansågs innehålla tillräckligt med järn.
- På den tiden var gruvbrytningen och malmförädlingen inte lika utvecklad som i dag. Jag kan tänka mig att man helt enkelt vägde malmbitarna med handen och på tyngden avgjorde vilka som var värda att förädlas vidare. Resten fick gå till tippen, säger förädlingschef Anders Henriksson.
Värd en miljard
En grov beräkning som gjorts av LKAB och som bygger på dagens extremt höga priser pekar mot att malmtippen i Malmberget kan vara värd runt en miljard kronor.
Under hösten kommer LKAB att göra ett fullskaleförsök med 150.000 ton rågods från den gamla malmhögen. Efter krossning och magnetseparering kommer den att blandas in i den befintliga malmförädlingen i Vitåfors.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om