Nytt sätt för Luleåeleverna att kontakta elevhälsan

I november ska skolan i Luleå införa en ny digital tjänst till elevhälsan – där elever från årskurs fyra till och med gymnasieskolåldern har möjlighet att komma i kontakt med en skolsköterska eller skolkurator.

Erika Lundström, skolsköterska på gymnasiebyn och Eva Sundbom, skolsköterska på Ormbersskolan och Boskataskolan är två av dem som kommer bemanna den nya e-tjänsten.

Erika Lundström, skolsköterska på gymnasiebyn och Eva Sundbom, skolsköterska på Ormbersskolan och Boskataskolan är två av dem som kommer bemanna den nya e-tjänsten.

Foto: Alice Sangwill

Luleå2022-11-06 19:00

Digital kontakt – elevhälsa, som tjänsten heter, är ett uppdrag skolan i Luleå fått från barn- och utbildningsnämnden. Det grundas i en motion från Kristdemokraterna som klubbades igenom under ett kommunfullmäktige förra året. 

Den sjunde november kommer den börja användas i grund- och gymnasieskolan i Luleå kommun och fungera som ett komplement till de nuvarande kontaktvägarna till elevhälsan. 

– Det går via en e-tjänst och vi kommer lägga ut genvägar via QR-koder. De kommer finnas på affischer på skolan och på teams som är vår kommunikationskanal till eleverna. Det kommer också finnas länk via Luleå kommuns skolors hemsidor till den här e-tjänsten, säger Maria Karlsson, verksamhetschef för hälsa och sjukvård i gymnasieskolan. 

Den kommer enligt Gunvor Ek, verksamhetschef för hälsa och sjukvård i grundskolan, fungera som en ren kontakttjänst – där det ska vara lätt för eleverna att kontakta elevhälsan digitalt.

– Där skriver de i vilken klass och vilken skola de går och om de vill ha kontakt med en skolsköterska eller en skolkurator, säger hon.

Tjänsten kommer handläggas av skolsköterskorna och kuratorerna inom grund- och gymnasieskolan i Luleå – de kommer ansvara för att bemanna den en vecka i taget enligt ett schema. När de mottar ett önskemål från en elev via tjänsten kommer detta skickas till dennes ordinarie elevhälsa som sen tar kontakt, berättar Karlsson och Ek.

Skolsköterskorna Eva Sundbom och Erika Lundström är två av dem, de säger att de äldre eleverna i dag vanligtvis söker kontakt med dem via teams. Medan de yngre oftast kommer och knackar på när de är på plats.

Den nya tjänsten tror de kan bidra till ytterligare ett sätt för eleverna att ta kontakt med elevhälsan.

– Det här blir ytterligare en sökväg och om det är någon som har svårt att ta kontakt kommer det finns ytterligare en väg, säger Erika Lundström, skolsköterska på gymnasiebyn.

Eva Sundbom, skolsköterska på Ormbersskolan och Boskataskolan berättar att hon i samband med att tjänsten blir tillgänglig ska informera eleverna på sina skolor om hur den fungerar.

– Jag kommer informera och vara tydlig med att det här är bara ytterligare ett kontaktsätt till skolsköterska eller kurator och det är bara eleven själv som kan söka inte lärare eller vårdnadshavarna.

Förutom ordinarie skoltid kommer tjänsten även finnas tillgänglig på höst- påsk och sportlov – vilket hon säger kan upplevas som en trygghet.

– En del har det jobbigt på loven. Skolan är en friskfaktor, sen blir det lov och då kanske det här kan vara en kontakt till en kurator eller sköterska, att man ändå kan få ett samtal eller rådgivning.

Lundström håller med.

– Vi kan ju träffa eleven nu också. Under den här veckan har vi möten med elever fast det är höstlov. Men en del tänker att vi inte jobbar då.

Hur ser behovet av elevhälsan ut?

– Det är ett stort behov, det är det, säger Lundström.

Ser ni några utmaningar med den här tjänsten?

– Det beror på hur många som söker och hur mycket tid det tar. Man kanske inte kan boka in lika mycket den veckan man har jour, jag måste samtidigt göra mitt dagliga arbete. Jag är på mina skolor och har hälsosamtal, besök och vaccinationer. Mitt dagliga jobb fortsätter, så får jag försöka hinna det här mellan varven, säger Sundbom.

Tjänsten kommer vara bemannad helgfria vardagar 8-17.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!