I höst inför Luleå Energi en ny prismodell för sina stora kunder och ambitionen är att samma typ av prismodell även ska införas för villakunderna. På hemsidan står att den nya prismodellen ska införas 2018 för villakunder, men det finns det inte styrelsebeslut på än, påpekar vd Anneli Sjömark.
– Vi tar en sak i taget. Just nu tar vi företagen, när det gäller villorna har vi inte fattat beslut än, säger Anneli Sjömark, vd för Luleå Energi.
Vad vill ni åstadkomma med den nya prismodellen?
– Vi vill att den ska styra rätt, ur energieffektivisering- och hållbarhetsperspektiv, att den ska uppmuntra den typ av besparing som gör att vi slipper köra bränslen som inte är lika bra miljömässigt och som oftast är dyrare, säger Anneli Sjömark.
Vintertid är Luleå Energi tvungen att tillföra extra värme till systemet, genom att antingen elda olja eller pellets. Övrig tid på året räcker överskottsvärmen från Lukabs kraftvärmeverk till.
Den nya prismodellen baseras på tre delar; energipris, effektpris och flödespris. Ett tredelat energipris införs, där priserna varierar beroende på säsong. Vintertid blir energipriset 31 öre per kilowattimme exklusive moms, vår och höst 19 öre och sommartid 15 öre.
Effektpriset kommer att baseras på den högsta dygnsmedeleffekten för fastigheten. Dagar som är kallare än minus 20 grader kommer inte att ingå i beräkningen. Modern mätteknik gör att det går att mäta mer detaljerat. I framtiden kan effektpriset till och med beräknas per timme.
Flödespriset beräknas på mängden fjärrvärmevatten som passerar genom fjärrvärmecentralen, beräknat under perioden september-maj.
Luleå Energi anser inte att den nya prismodellen är en generell prishöjning, även om en del storkunder kommer att få betala upp till 40 procent mer för fjärrvärmen. Andra kunder kommer att få betala mindre än i dag, när priset baseras på den uppmätta förbrukningen.
– En del kommer att få högre kostnader och en del kommer att få lägre kostnader, säger Magnus Johansson, fjärrvärmechef på Luleå Energi.
Den nuvarande prismodellen har inte hängt med i utvecklingen menar han.
– Vissa kunder subventionerar andra kunder. Det gäller att få ett så rättvist system som möjligt, säger han.
Samma förhållande lär uppstå för villakunderna, även om Magnus Johansson tror att skillnaderna kommer att vara mindre uttalade än för storkunderna.
– Vi är måna om att fortfarande ha ett lågt fjärrvärmepris, betonar Magnus Johansson.