Nytt projekt ska skapa fler jobb

Ett nytt, unikt projekt såg dagens ljus på tisdagen. För 4,9 miljoner ska Kompetensplattform Norrbotten skapa jobb till ungdomar utan gymnasiebetyg, invandrare, 55-plussare och funktionshindrade.

Robert Bernhardsson, arbetsförmedlningen, Mats Lindell, länsstyrelsen, Greta Isaksson, landstinget och Marita Björkman, Kommunförbundet Norrbotten går tillsammans med Tillväxtverket ihop i ett unik projekt.

Robert Bernhardsson, arbetsförmedlningen, Mats Lindell, länsstyrelsen, Greta Isaksson, landstinget och Marita Björkman, Kommunförbundet Norrbotten går tillsammans med Tillväxtverket ihop i ett unik projekt.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2014-02-18 16:30

När landshövding Sven-Erik Österberg rest runt i Norrbottens samtliga kommuner kunde han konstatera en sak:

– Kompetensförsörjningen är högst upp på kommunernas agendor. Nu börjar det bli ordentligt kännbart för dem att klara av det, säger Mats Lindell, handläggare på länsstyrelsen som också är projektledare för Kompetensplattform Norrbotten.

Treårigt projekt

Arbetsgivare runtom i länet får allt svårare att rekrytera folk. En utmaning som, enligt projektgruppen, växer sig större för varje år. För första gången någonsin går länsstyrelsen ihop med andra tunga aktörer som arbetsförmedlingen, landstinget och kommunförbundet Norrbotten i ett projekt som har två stora mål, det ena är att hjälpa grupper som står långt från arbetsmarknaden att hitta jobb och det andra är att hjälpa företag att få tag i kompetens. Tillväxtverket står för halva summan av projektets totala 4,9 miljoner kronor, resten står de andra aktörerna för.

Projektet är treårigt men tanken är att de olika aktörerna ska fortsätta att driva i egen regi även efter 2016.

– Vi måste bli duktigare på att hantera kompetensförsörjningsbehoven i länet, säger Mats Lindell.

Arbetsförmedlingen vill samarbeta nära med nio av länets kommuner, alla förutom Piteå, Luleå och Haparanda, för att ta reda på vilka kompetensbehov som kommunernas företag har – och försöka hitta sätt att möta de behoven.

– Ambitionen är att vi ska vara väldigt konkreta och det genom ett lokalt engagemang, säger Robert Bernhardsson, arbetsförmedlingen.

Totalt räknar de med att cirka 1 500 personer i gruppen unga utan gymnasiebetyg ska få jobb med hjälp av projektet, och 200-300 personer i de andra prioriterade grupperna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om