Förslaget grundar sig i den utvärdering utredaren har gjort av olika lösningar för att säkerställa fortsatt tillgång till forskningsisbrytare. Enligt Krantz bör isbrytaren Oden ersättas eftersom fartyget nu börjar närma sig sin fulla livslängd.
Hur det ska ersättas är ännu inte bestämt. Tre alternativ har pekats ut av regeringen. Hyra plats på andra länders isbrytare, hyra en isbrytare eller en nykonstruktion av ett fartyg. På frågan vad kostnaden för ett polarforskningsfartyg skulle kunna ligga på har Krantz inget konkret svar.
Enligt Åsa Lindgren, enhetschef på fartygsbaserade forskningsstödet på Polarforskningssekretariatet, skulle ett nytt isbrytande forskningsfartyg innebära en mer långsiktig och stabilare planering för svensk polarforskning.
– Forskarna och vi ligger många år i framkant, vi planerar just nu mot år 2024 med Oden. När Oden snart måste gå i pension då vet man inte riktigt om man törs fullfölja den planeringen. För oss är det otroligt vägande att Oden nu får en efterföljare, det är ju det vi hoppats på.
Oden brukar under vintrarna ligga i Luleå. Hur det blir med det nya är enligt Lindgren för tidigt att säga. Men det ska var ett isbrytande forskningsfartyg för forskning året om.
– Det ska bli Antarktis och Arktis. I dag tackar vi nej till massa expeditioner så det är ju också en enormt mycket större förbättring.