Nytt nätverk mot dopningen i Norrbotten

Dopning är inte bara ett problem inom idrotten. Dopningen är ett växande samhällsproblem.Nu har ett länstäckande nätverk bildats för att bekämpa dopningen i Norr-botten. I nätverket samarbeter Norrbottens idrottsförbund med polisen, tullen, länsstyrelsen och kommunerna.

Foto:

LULEÅ2010-01-12 20:09
Det finns uppgifter om att så många som 50 000 svenskar använder dopningsmedel och bruket är spritt långt utanför elitidrottens värld.
Stor tillgång
Den 8 december 2009 presenterade Folkhälsoinsitutet sin utredning av dopningen i Sverige ur ett samhällsperspektiv. Folkhälsoinstitutet konstaterar, liksom många andra auktoriteter på området, att dopning kan leda till allvarliga fysiska, psykiska och sociala problem. En stor polisrazzia i december 2009 visade också på att tillgången på dopningspreparat är mycket stor på den illegala svenska marknaden.
Treårigt
Riksidrottsförbundet har länge arbetat aktivt mot dopning - men fokus har legat på den idrottsliga användningen av dopning. För att arbeta med dopningsproblematiken ur ett bredare folkhälsoperspektiv har Norrbottens idrottsförbund startat projektet SANN, Samverkan antidopning nätverk Norrbotten.
Projektet, som är treårigt, leds av Johan Öhman på Norrbottens idrottsförbund. I samarbete med polisen, tullen, länsstyrelsen och kommunerna ska den generella kunskapsnivån om dopning ur ett samhälls- och folkhälsoperspektiv höjas i Norrbotten och metoder ska utvecklas för att arbeta förebyggande mot dopning i ett länsomspännande nätverk.
Gymkulturen
- Vi ska bland annat kartlägga dopninganvändningen i länet. Situationen i Norrbotten är troligen inte annorlunda än i landet i övrigt. Det här är framför allt ett problem bland killar och inom gymkulturen. Vid undersökningar har det visat sig att fler än var tjugonde man som tränar på gym någon gång har använt anabola steroider, säger Johan Öhman.
Enligt honom är det framför allt flickvänner och föräldrar till dopningmissbrukarna som får uppleva dopningens baksida med aggressivitet och humörsvängningar.
- Många våldsbrott kan relateras till anabola steroider. Effekten att känna sig oövervinnerlig och att inte känna empati är sådant som efterfrågas i kriminella kretsar, säger Johan Öhman.
Föreläsningsturné
I dag inleder antidopningsexperten Tommy Moberg en tre dagar lång föreläsningsturné i Norrbotten. Han startar i Luleå och besöker sedan Boden, Piteå, Jokkmokk, Gällivare, Haparanda och Kalix.
Tommy Moberg är socionom och doktorand vid Göteborgs universitet. Han är också medförfattare till den uppmärksammade boken "Mandom, mod och morske män - anabola androgena steroider - medicinskt, rättsligt och socialt".
FAKTA Dopning
➤ Användning av olika artificiella metoder och medel, särskilt läkemedel och hormoner (ofta benämnda droger) för att höja prestationsförmågan hos människor och djur. Dopning är förbjuden enligt idrottens regler eftersom den dels innebär fusk, dels kan vara farlig för den som dopar sig. Därmed strider dopning mot två av idrottens grundsatser, nämligen "fair play" och att idrott skall befrämja fysisk och mental hälsa.
➤ Droger som förstärkare av den fysiska prestationsförmågan är kända sedan länge. Redan för cirka 5 000 år sedan använde kineserna extrakt av torkade efedraväxter (Ma Huang) som stimulerande medel. Växten innehåller efedrin - ett numera förbjudet dopningsmedel.
➤ Eftersom hormondopning kan ge allvarliga fysiska och psykiska skador, infördes i Sverige 1992 en lag om förbud mot irreguljär försäljning av anabola androgena steroider och peptidhormoner och innehav av sådana medel utan medicinsk indikation.
➤ 1999 infördes ett tillägg i lagen som också förbjuder bruk av dessa substanser.
Även andra länder har tagit initiativ till att kriminalisera hantering och innehav av dopningsmedel.
➤ Det är en allmän uppfattning att dopning med anabola androgena steroider och peptidhormoner håller på att utvecklas till ett samhälleligt missbruksproblem och att kraftiga motåtgärder därför är nödvändiga.


Källa: Nationalencyklopedin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!