Ny planeringsstrategi för Luleå kommun måste antas

Utvecklingen av några byar pekas ut i Luleås nya planeringsstrategi. Fokus ligger på Bensbyn i norr och Antnäs-Alvik i söder.

"Det är ett långsamt arbetssätt som vi försöker fasa ut" säger Carina Sammeli (S) om de fördjupade utvecklingsplanerna. Arbetet med planerna för Hertsön-Lerbäcken samt skärgården avbryts.

"Det är ett långsamt arbetssätt som vi försöker fasa ut" säger Carina Sammeli (S) om de fördjupade utvecklingsplanerna. Arbetet med planerna för Hertsön-Lerbäcken samt skärgården avbryts.

Foto: Alice Sangwill

Luleå2023-04-11 16:40

Kommunen måste anta en planeringsstrategi för varje mandatperiod, det är ett nytt krav i plan- och bygglagen som trädde i kraft 2020. Planeringsstrategin är ett verktyg för politiska prioriteringar och ett sätt att hålla kommunens översiktsplan aktuell. Strategin ska visa på de viktigaste frågorna som behöver hanteras inom kommande mandatperiod.

– Vår översiktsplan är ganska ny, den är fortfarande giltig men den har delar som inte längre är giltiga, säger kommunalrådet Carina Sammeli (S).

Kommunstaben har tagit fram ett förslag till planeringsstrategi för 2023-2026, som ska antas av kommunfullmäktige. Två planer bedöms vara delvis inaktuella och kommer därför att uppdateras, det gäller planen för Bensbyn och LIS-planen, som gör det möjligt att upphäva strandskyddet i utpekade områden. 

Bensbyn kan påverkas av nya kraftledningskorridorer och Norrleden, den nya vägförbindelsen mellan E4 och Hertsöfältet som kommunen vill få till stånd. Det har byggts mer i Bensbyn än vad kommunen räknade med när planen togs fram. 

– Vi tog beslut om den för åtta år sedan. Utvecklingen har blivit mer och på andra sätt än vi trodde då, säger Carina Sammeli.

Bebyggelseutvecklingen i Antnäs och Alvik måste utredas, med tanke på Norrbotniabanan.

– Vi hoppas på ett stationsläge, det behöver planeras in. Den dag järnvägen dras in blir järnvägen en barriär, då måste det finnas gång- och cykelvägar under den. De behöver planeras in nu, säger Carina Sammeli. 

Fler utredningar och planer måste tas fram: mer markområden för verksamheter, VA-plan, kulturmiljöutredning, plan för service på landsbygden, ny resvaneundersökning, transportsystemet i sin helhet och bättre planeringsunderlag gällande miljökvalitetsnormer för vatten.

Arbetet med utvecklingsplanerna för Hertsön-Lerbäcken respektive skärgården kommer att avslutas utan att planerna antas. 

– Vi lade väl stor vikt vid att alla problem skulle lösas med en fördjupad utvecklingsplan. Det är inte det som behövs, säger Carina Sammeli. 

Utvecklingsbehoven i skärgården handlar om turbåtstrafik och turism, inte så mycket om mark- och vattenfrågor. När det gäller Hertsön-Lerbäcken har utvecklingen sprungit ifrån planarbetet, flera föreslagna åtgärderna håller på att förverkligas. Annat har blivit inaktuellt.

Arbetet med utvecklingsplanerna för centrum respektive Porsön väntas slutföras i år, med beslut i kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!