Det är LTU som tillsammans med forsknings- och kunskapsföretaget Energiforsk fått ansvaret att driva Svenskt centrum för hållbar vattenkraft SVC, som ska bygga upp kunskap och kompetens för att accelerera omställningen bort från fossilsamhället.
När Sverige elektrifieras spelar vattenkraften en viktig roll för omställningen av energisystemet och det krävs ny kunskap om balansen mellan elproduktion av vattenkraft, miljöpåverkan och säkerhet.
Det är statliga Energimyndighetens största kompetenscentrum med en budget på 280 miljoner för kommande fem år. Centret fokuserar på tvärvetenskaplig forskning och innovativa lösningar, i nära samarbete med industri och offentlig sektor med fokus på teknik, miljö och människa.
Runt 400 av de svenska vattenkraftsdammarna kan få betydande samhällskonsekvenser om de går sönder. Därför bedrivs även forskning för en säkrare vattenkraft.
– Vi har breddat oss och lagt in miljöfrågor, så vi har tre olika arbetspaket, Miljö och samhälle, Vattenbyggnad, Vattenturbiner och generatorer, säger Carolina Holmberg, biträdande programansvarig för centret på Energiforsk.
På centret kan man undersöka hur vattnet strömmar i kanaler och turbiner och dess miljöpåverkan.
– En diskussion är hur vattenkraften blir mer hållbar, man tänker mer på hur flödena påverkar ekologin och hur man anpassar flöden så ekologin mår bättre. Det behöver inte bli sämre effektivitet, man kan äta kakan och ha den kvar, så att säga. Bättre för ekologin och effektivare, det är målet, säger Staffan Lundström, professor i strömningslära vid LTU och föreståndare för centrumet, och fortsätter:
– Centrumet ger möjlighet för teknikforskare och biologer att samarbeta på ett helt nytt sätt.
Det första halvåret har centrumet ägnat sig åt att formera projekt och internationella samarbeten inom forskningsområden som berör miljö och samhälle, anläggning och vattenbyggnad och vattenkraftsteknik.
– Det här centret kommer bidra till en uthållig kompetensförsörjning inom området. Centret kommer att engagera ett 30-tal doktorander och postdoktorer. Det är otroligt viktigt att vi ständigt får in duktiga personer som kan jobba med de här frågorna i framtiden, säger Carolina Holmberg.