Nytt hopp för familjen när avvisningen stoppas

Familjen Al-Ganadi från Jemen får stanna i Råneå i väntan på att Europadomstolen omprövar det svenska utvisningsbeslutet. Det glada beskedet nådde familjen på onsdagsmorgonen.- Nu får vi ett tillfälligt lugn, säger Mohamed Al-Ganadi.

Syskonen Nazia, Mohamed och Mahmod Al-Ganadi fick nytt hopp om att få stanna i Råneå och Sverige efter Europadomstolens beslut att pröva utvisningen till Jemen.FOTO: Jan Bergsten

Syskonen Nazia, Mohamed och Mahmod Al-Ganadi fick nytt hopp om att få stanna i Råneå och Sverige efter Europadomstolens beslut att pröva utvisningen till Jemen.FOTO: Jan Bergsten

Foto: Jan Bergsten

LULEÅ2009-03-26 06:00
Det var feststämning i Kungsfågeln i Gymnasiebyn på onsdagsförmiddagen. Elever och lärare har engagerat sig i kampen mot utvisning av familjen och i centrum för tårtkalaset stod syskonen Naziha, 16, Mahmod, 18, och Mohamed, 19.
Läraren Lisa Högberg hade berättat beskedet från Röda korset att Europadomstolen beslutat överpröva den svenska migrationsöverdomstolens beslut att inte ge prövningstillstånd.
- Utvisningen har stoppats. Det här ger ett tillfälligt lugn och det ska vi fira, sade hon inför klassen innan tårtorna skars upp.
Hot om fängelsestraff
På plats fanns också gruppledare för flera partier i kommunfullmäktige, som deltagit i opinionsbildningen för familjen.
Syskonen var glada över Europadomstolens beslut.
- Att Europadomstolen nu beslutat ta upp utvisningsbeslutet gör oss nytt hopp, sade Mohamed Al-Ganadi till elever och politiker.
De som för kampen för familjen hävdar att en utvisning till Jemen skulle innebära ett hot om fängelsestraff för mamman, att den 16-åriga dottern blir bortgift och att den äldsta dottern tvingas tillbaka till sin man som misshandlade henne innan flykten till Sverige.
Mamman Fathia flydde till Sverige för fyra år sedan med dottern Naziha då pappan ville gifta bort henne med en äldre man. Den äldsta systern Shenaz, 21, var bortgift mot sin vilja med en äldre man som redan hade en fru. Hon misshandlades av sin man och behandlades illa.
Trotsade fadern
Bröderna trotsade fadern, tog parti för sina systrar, hjälpte Shenaz att fly och tog med sig henne och lillasystern till Sverige och Råneå. I familjen finns också elvaåriga systern Hanadi.
Röda korset-juristen Eva Rimsten har drivit familjens sak till Europadomstolen efter att migrationsöverdomstolens sade nej till prövningstillstånd. En kvinnlig domare var skiljaktig och ansåg att det fanns skäl att pröva om det rörde sig om risk för förföljelse av kön.
- Det finns risk för förföljelse eller tortyr. En morbror till familjen har skickat ett fax om att mamman kommer att kallas till domstol när hon återvänder till Jemen, säger Eva Rimsten.
- Vi vill därför att Europadomstolen prövar det utifrån artikel 3 om förbud att utvisa en asylsökande som har en välgrundad anledning att frukta tortyr eller tortyrliknande förhållanden i hemlandet.
Europadomstolens beslut innebär att Sverige inte får verkställa utvisningen innan domstolen kommit fram till ett avgörande.
- Vi vet inte hur lång tid processen tar. Det kan handla om ett år. Fram till dess kan familjen känna sig fullständigt lugn och ingen familjemedlem behöver gömma sig, säger Eva Rimsten.
FAKTA
Europadomstolen, eller Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, i Strasbourg är Europarådets instans för att pröva ärenden om påstådda brott mot Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna.
I organisationen ingår en domare från varje stat som har undertecknat konventionen. Hälften av antalet domare byts ut vart tredje år. Åldersgräns för innehav av domarämbetet är 70 år.
Beslut fattas enligt majoritetsprincipen. Domslut kan överklagas till en
"Grand Chamber", bestående av 17 domare med domstolspresidenten som ordförande.
Europakonventionen är en överenskommelse från 1950 mellan Europarådets medlemsstater. Den skyddar bl. a. rätten till opartisk prövning av frihetsberövanden, rätten till offentlig rättegång inför opartisk domstol i civil- och brottmål, samvets- och religionsfrihet, yttrandefrihet, församlings- och föreningsfrihet, skydd av privat- och familjeliv, äganderätten, förbud mot misshandel m.m.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om