I Bottenviken finns en harr som lever hela livscykeln runt öarna i den yttre skärgården. Det existerar inte på någon annan plats i världen.
Att harren är stationär har bekräftats genom ett spännande forskningsprojekt. Lika fullt har den så unika harren inte ens varit fredad under lekperioden.
Andreas Broman är biolog på länsstyrelsen sedan 20 år och han arbetar med framför allt fiskeutredningar. Mellan 2018–2021 pågick ett kustharrprojekt där man kartlade kustharrens populationer och livsmiljöer.
I våras då vi skrev om Andreas Broman, då han fiskade harr på de gungande isflaken i Luleå skärgård, saknades regler för att ge harren ett bättre skydd.
Nu har Havs- och vattenmyndigheten bestämt att kustharren inte får fiskas under lekperioden. Det blir därmed ett fiskeförbud under tiden 15 april till 31 maj.
– Det är ju fantastiskt. Man blir glad. Vi har väntat länge. Vi har ju haft frågan på bordet i tio års tid eller något sådant, säger han.
När fisket är tillåtet får högst tre harrar per person och dag avlivas och behållas. Minimimåtten för att avliva och behålla en harr är 35 centimeter.
– Sedan rekommenderar länsstyrelsen att man släpper tillbaka harr som är över 45 centimeter eftersom de är viktiga för beståndet, säger Andreas Broman.
Varför har det tagit så lång tid innan reglerna kom?
– Man har velat ha svart på vitt. Mer kunskap. De fick pengar att ta fram mer kunskap och nu är det ju verkligen faktabaserad förvaltning.