Jenny Berg lutar sig ner under motorhuven och skruvar loss generatorn. Hon är uppvuxen med veteranbilar och har nu, som 25-åring en egen veteranbil, en Buick Roadmaster från 1958.
– Jag har nog alltid varit lite mer praktiskt lagt. Jag tycker det är ganska tråkigt att sitta vid en dator utan jag vill göra saker, säger hon.
Hon gillar inte bara att meka utan även att delta i cruisingar på stan tillsammans med andra bilentusiaster.
– Jag tycker det roligaste är att köra för de här bilarna har ett så härligt ljud, säger hon.
Nu finns risk att Jenny Berg inte kan utöva sin hobby i nuvarande form så länge till. För en EU-förordning som är under beredning kan sätta stopp för det genom att hennes veteranbil vid en överlåtelse kan komma att klassas som avfall och måste skrotas, men även att det kan bli svårt att hitta reservdelar. Ett förslag som Jan Tägt, Motorhistoriska riksförbundet, MHRF, är kritisk till.
– Så fort fordonet på något sätt inte är i original, ihopsatt och fungerar så kan de här problemen uppstå som innebär att fordonsägaren kan anmodas att skrota sitt fordon, säger han.
Bakgrunden är att EU vill uppdatera och skärpa det nuvarande ELV-direktivet, End of Life Vehicles, för att få bättre kontroll på de bilar som blivit uttjänta och är att betrakta som farligt avfall. Därmed får de inte säljas vidare eller exporteras utan ska skrotas.
Enligt förslaget, som presenterades den 13 juli 2023, så ska alla fordon vid en ägaröverlåtelse granskas om den är att betrakta som skrot. Ett undantag är om fordonet är mer än 30 år gammalt och därmed klassas som ett fordon med historiskt intresse.
– Det som står i förslaget är att fordonet ska vara underhållet och bevarat i originalskick, utan större tekniska förändringar. Många historiska fordon är undantagna men så fort det blir fråga om en förändring, så blir frågan om de längre tillhör undantaget historiska fordon, säger Jan Tägt.
Vad innebär det här för Jenny Berg och hennes veteranbil?
– Gör hon en strikt originalrenovering, såsom den såg ut när de lämnade tillverkaren, så ser vi inte några problem. Men blir det en avvikelse så kan man fråga sig om eu-kommissionen tänkt att avvikelsen är tillåten eller inte, säger han.
Även kommissionens förslag om försäljning av reservdelar har kritiserats.
– Det innebär att man bara kan köpa reservdelar från auktoriserade bildemonteringsfirmor, säger han.
EU-förslaget har varit ute på remiss och flera har kritiserat hur det idag är utformat. Transportstyrelsen välkomnar grundtanken att på ett bättre sätt tillvarata råvaror från fordon som skrotas, men avstyrker förslaget då det innehåller ett antal betydande brister.
Debatten i Sverige har fått EU-kommissionens svenska representation att på sin hemsida skriva att syftet inte är att tvinga enskilda ägare eller samlare att göra sig av med sina bilar, utan att dels göra hanteringen av utslitna fordon mer hållbar, dels att tackla omfattande bedrägerier som innebär att bilvrak säljs och dumpas illegalt inom och utanför Europa.
Trots den förklaringen så är Jan Tägt kritisk till förslaget.
– De är extremt otydliga. Ambitionen finns där men de förstår inte konsekvenserna utan nu försöker de gjuta lite olja på vågorna när debatten går hög i Sverige, Finland och Norge, säger han.