Nytt aktivitetshus har öppnat: "Här ska alla kunna mötas"

Ett aktivitetshus som är öppet för alla, oavsett intresse, ålder eller funktionsvariation, har precis slagit upp sina portar i centrala Luleå.
– Det har varit en dröm för mig länge, säger Assistansteam1:s ägare, Tobias Ekevind.

Mötesplats för personer med funktionsvariationer har öppnat

Foto: Linda Kask

Luleå2024-12-12 18:00
undefined
Tobias Ekevind, som äger och driver Assistansteam1 och hans sambo Erika Lööv, marknadsansvarig, har jobbat intensivt de senaste veckorna för att få lokalerna i ordning.

Assistansteam1 är ett företag med 150 anställda som ägs och drivs av Luleåbon Tobias Ekevind. Under en längre tid har han haft planer på att dra igång något som ger det han kallar för "det lilla extra" för de som har personlig assistans via företaget. Efter några intensiva veckor är verksamheten nu igång i nyrenoverade lokaler, där Postnords gamla sorteringsterminal fanns. Här finns nu pingisbord, gym, motionscyklar, boulebana, spel, kök och ytor för socialt umgänge. 

undefined
Det nya aktivitetshuset som drivs av Assistansteam1 i centrala Luleå har nu invigts. Närmast i bild Mardin Sami Wso, som provar på pingis.

– Här ska folk kunna komma och gå som de vill. Självklart har vi en vision om att kunna synas mer och locka till oss fler kunder, men framförallt ska det vara en plats för människor att kunna mötas på, på lika villkor, säger Tobias Ekevind. 

Han påpekar att alla med funktionsvariationer är välkomna, inte bara de som har personlig assistans via företaget. Själv kom han in i assistansbranschen mest av en slump, efter flera år som konsult inom hälso- och sjukvårdsområdet. Han började som delägare i Assistansteam1, men är sedan en tid tillbaka ensam ägare. Sambon Erika Lööv är anställd som marknadsansvarig. 

undefined
Systrarna Saya och Mardin Sami Wso, spelar boule.

Paralympiern och kampsportsprofilen Pontus Johansson från Boden, med svart bälte i karate, var på plats när aktivitetshuset invigdes. Han har på senare år även fått en karriär inom armbrytning. Han bekräftar bilden av att det finns mycket arbete kvar att göra för att samhället ska bli mer tillgängligt för människor med funktionsvariationer. 

undefined
Paralympiern och numera även armbrytaren Pontus Johansson från Boden, tycker det är bra med ett hus där alla är välkomna. "Det finns en hel del att göra när det gäller tillgängligheten i samhället", säger han.

– Som det är i dag tar det oftast mer energi för många av oss att exempelvis ta oss till ett gym än vad det tar att göra själva övningarna. 

Han tränar ungdomar i armbrytning i hemstaden Boden. En av dem är 20-årige Sävastbon Thomas Vallgren, som också kommit för att prova på det som det nya aktivitetshuset i Luleå erbjuder. När NSD kommer på besök sitter han på en motionscykel och berättar att han tränar en hel del på gym, utöver armbrytningen. 

– Jag tränar mycket och jag jobbar också, på Vedservice, säger han. 

undefined
Thomas Vallgren provar motionscykeln. Annars ägnar han gärna sin fritid åt armbrytning.
undefined
Tobias Ekevind och Thomas Vallgren, som ger toppbetyg åt det nya aktivitetshuset. "Det är nice", säger han.

Tobias Ekevind och Erika Lööv konstaterar att de senaste veckornas slit med att få aktivitetshuset klart har gett resultat. Nu ser de positivt på framtiden. 

– Målet är att det ska vara ett hus fyllt av liv och rörelse, dit alla kan komma oavsett vilka utmaningar man har, säger Tobias Ekevind. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!