Nykläckta påskkycklingar

I måndags kläcktes de första äggen och sistaårseleverna på Naturvetenskapsprogrammet blev äntligen fosterföräldrar till sina nyfödda kycklingar.

Döpta ägg. På det nykläckta äggets skal står kycklingens namn.

Döpta ägg. På det nykläckta äggets skal står kycklingens namn.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-04-10 14:19

Under 21 dagar har eleverna fått följa utvecklingen hur en kyckling blir till. Från att ett hönsägg befruktats till att ägget kläcks och en kyckling får se dagens ljus. Varje elev har fått ett eget ägg att ta hand om och döpa och engagemanget har varit stort.

– Det är bra att de får göra någonting praktiskt och inte bara läsa böcker. Eleverna har fått ta ansvar och det har blivit personligt med ett eget ägg. Många brinner för det här otroligt mycket och har blivit fäst vid sina ägg, säger läraren Rickard Nilsson.

Äggen måste vändas två gånger om dagen och har målats med en sol uppe och en måne nere. De måste hållas varma i en äggkläckningsapparat och på helgerna har eleverna fått turas om att åka till skolan och vända äggen.

Både äggen och de nu nyfödda kycklingarna har även engagerat lärare och elever från andra årskurser. På raster och efter skoldagens slut brukar rummet vara fullt med förväntansfulla åskådare.

– Det har varit spännande att följa och det var kul att se när de kläcktes. Det ska bli roligt nästa år när det är vår tur, säger Nadja Zahiraldinni som går andra året.

De sista äggen förväntas kläckas under dagen och till helgen är det dags för kycklingarna att åka tillbaka till gårdarna de kom ifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om