Nybyggare på Hertsön

Fällda träd, avskalade stammar och lite längre bort en bäverhydda.
Hertsöträsket har fått oväntat besök.
- Tänk att få uppleva det här så pass nära centrum, säger Bertil Henriksson.

Bäverns hydda ligger vid en mindre pöl i träskområdet. Den är gjord av mindre trädstammar, grenar, grankvistar och slam.FOTO: Pär Bäckström

Bäverns hydda ligger vid en mindre pöl i träskområdet. Den är gjord av mindre trädstammar, grenar, grankvistar och slam.FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2011-11-26 06:05

Området där en bäverfamilj flyttat in ligger en bit bort från själva Hertsöträsket, men inom Ormberget-Hertsölandets naturreservat, cirka en mil från centrala Luleå.

Bertil Henriksson och hans vän P-O Lindmark, båda Hertsöbor och naturmänniskor, visar oss hyddan, som Lindmark upptäckte för ungefär 14 dagar sedan.

- Vi var och jagade hare när vi upptäckte den. Tidigare hade vi ju sett att det avverkats här, säger Lindmark.

Bävern är skygg och svår att få en skymt av.

- Vi har inte sett någon bäver själva men min granne såg en bäver här i närheten i slutet av sommaren. Hur bäverfamiljen hittat hit är en gåta. Kanske har den kommit från Sinksundet, Bensbyn eller Hagaviken? Att den sökt en skyddad plats är helt klart. Här finns inte ens rinnande vatten, vilket bävern brukar föredra, säger Henriksson.

Vandrande bävrar
- Det är inte helt ovanligt att bävrarna vandrar långt. Det finns ju bland annat en bäck som går från Hertsöträsket till Hertsöfjärden. Den kan mycket väl ha kommit den vägen, säger Rolf Gustavsson, naturinventerare vid länsstyrelsen.

Spåren kring hyddan, med massor av fällda träd, avskalade stammar och stigar, talar för att det är en hel familj, menar Bertil Henriksson.

- En ensam bäver hade aldrig kunnat göra det här. Tittar man
på stubbarna så ser man att avverkningarna är relativt färska. Helt klart gjorda under senhösten.

Lättillgängligt
Reservatet domineras av skogsmark och myrmark. Det är ett uppskattat friluftsområde som många Luleåbor rör sig i.

- Det är väldigt fint här. Fin skog och ganska lättillgängligt. Det är dock mycket sly och egentligen skulle det behöva röjas men området är ju skyddat så det går väl inte. Bilvägarna är bedrövliga och kommunen borde verkligen göra något åt dem, säger Bertil Henriksson.

- Vi är medvetna om problemet och sitter just nu och funderar på vad vi ska göra. Vägarna är så dåliga att vi inte kan hyvla utan vi måste dit med material. Troligen väntar vi till det blivit tjäle i marken. Någon gång i vinter kan
det bli av. När det gäller skogen så är vissa områden helt skyddade. Men i andra får vi röja om vi visar stor försiktighet, säger Lennart Berg, sektionschef

FAKTA Bäver

µ Den europeiska bävern blir ungefär 75 cm lång och 15 år gammal. Den väger 20-30 kg. Bävern lever vid rinnande vattendrag eller sjöar och bygger sina dammar och hyddor av träd, grenar och slam.

µ Bävern var utrotad i Sverige omkring år 1870. Den kom tillbaka på 1920-talet. Den förekommer i centrala delar av landet samt efter Norrlandskusten, exempelvis i tillflöden till Persöfjärden och Råneälven. I fjol berättade NSD om en bäver på Rödkallen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om