Nyårsfyrverkerierna ökar men med leveransproblem

Försäljningen av nyårsfyrverkerier ökar i år med, men transportproblem i världshandeln gör att leverantörerna har problem med leveranserna.

Tove Israelsson har fått hem hela sin beställning och kunderna har börjat köpa för att inte bli utan. Något som hände i fjol för en del kunder.

Tove Israelsson har fått hem hela sin beställning och kunderna har börjat köpa för att inte bli utan. Något som hände i fjol för en del kunder.

Foto: Reino Jillker

Luleå2021-12-28 17:36

Tove Israelsson packar upp och fyller på hyllorna med fyrverkeripjäser i sin butik på Skurholmen i Luleå. I år räknar hon med att sälja mer än förra året som var ett mycket bra år för försäljningen för henne.

– Pandemin har gjort att folk inte har rest någonstans. I år är det inga klämdagar så de håller sig hemma och då köper de fyrverkerier. I fjol hade jag ingenting kvar på hyllorna när jag stängde på nyårsafton. I år är efterfrågan så stor att folk har börjat handla så de inte ska bli utan som ifjol, säger Tove Israelsson, ägaren till Ringgatans jourlivs. 

Luleå, Kalix, Älvsbyn och Haparanda är kommuner i Norrbotten som har begränsat privatpersoners användning av fyrverkerier utöver det lagen kräver. De tillhör därmed de 153 kommuner av Sveriges 290 kommuner som infört begränsningar, enligt en sammanställnings som Djurens Rätt gjort. Trots de begränsningar som genomförts ökar försäljningen. 

– Förra året var det många som inte visste att man fortfarande fick skjuta fyrverkerier. Och året innan var det ännu färre som visste det. Det är inte olagligt att skjuta de fyrverkerier som vi har i vår katalog. Det är bara pinnraketerna som försvunnit, säger Mikael Alsafar, North Auto Care med försäljningsställen i Norrfjärden och Piteå.  

Men handeln med fyrverkerier har, likt flera andra branscher, påverkats av den globala transportkrisen, vilket gjort att det råder brist på vissa fyrverkeripjäser.

– Vi har haft leveransproblem så vi har inte fått hem all vår beställning. Det är inte någon massbrist på fyrverkerier, såvida inte intresset och efterfråga ökar. Då kan det bli en brist, säger Magnus Berentsen, vd för Festival fyrverkeri som importerar och säljer konsumentfyrverkerier. 

– Vi har fått hem det mesta men det är en del produkter som vi inte har fått hem. Vi har fått in en handfull förfrågningar på produkter som vi inte har, men vi har andra produkter som kompletterar de vi inte har, så i det stora hela så har kunderna inte märkt någon skillnad, säger Mikael Alsafar. 

Fyrverkerierna tillverkas i Kina så handeln är beroende på att transporterna fungerar.

– Det är världshandeln som är i obalans med flaskhalsar i transportleden med hamnar och fartyg, där containerbristen är en del, säger Magnus Berntsen, vd för Festival fyrverkeri. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!