"Vi ska vara ett nav i energiomställningen"

I lite mer än ett år har Malin Larsson som vd för Luleå energi arbetat för att företaget ska kunna möta de utmaningar och möjligheter som energiomställningen ger. "Vi ska vara ett nav i omställningen", säger hon.

Malin Larsson har varit med i en expertpanel i Klimatpolitiska rådet och fört fram budskapet om vikten av att skapa förutsättningar att ställa om både för industri och privatpersoner, både här och nu och på längre sikt.

Malin Larsson har varit med i en expertpanel i Klimatpolitiska rådet och fört fram budskapet om vikten av att skapa förutsättningar att ställa om både för industri och privatpersoner, både här och nu och på längre sikt.

Foto: Jeanette Bergström

Luleå2022-04-01 14:55

Malin Larsson växte upp i Gällivare och ägnade sin fritid bland annat åt såväl längdskidor som utförsåkning. Under ett sommarjobb i Aitik väcktes intresset för produktion och via en civilingenjörsutbildning på Luleå tekniska universitet hamnade hon så småningom på nuvarande Gestamp Hardtech.

– Jag gjorde mitt examensarbete på SSAB som var kopplat till Hardtech och den presshärdning som man genomför där. Då var man från Hardtech och lyssnade på min exjobbsredovisning 1996 och jag blev efter det erbjuden jobb.

Och det nappade du på?

– Ja det verkade jättekul. Jag var väldigt inne i material- och bearbetningsteknik, och värmebehandling av stål så det kändes jättespännande. Hardtech har varit fantastisk. Där jag fått vara med att bygga upp en helt ny teknik som också revolutionerade fordonsindustrin med presshärdade komponenter. Det var en fantastisk resa som gav mig en chans att utvecklas och jag blev så småningom produktionschef efter att ha börjat som kvalitetstekniker. Jag var mycket ute i produktionen och jag tror att man där såg min passion för produktionen.

Malin var kvar på Hardtech till 2008 då hon fick en förfrågan om att ta en tjänst på Vattenfall. 

Hur gick det till? 

– De sökte en chef till Vattenfall services som hade fokus på att leverera underhållstjänster till vattenkraften och de ville ha chef i norra Sverige och hade fått tag i mitt namn. Precis då kände vi av den djupa lågkonjunkturen inom fordonsindustrin och även om jag älskade mitt jobb kände jag att det var signalen som visade att det var dags att prova på något annat. Därefter har jag haft fantastiska och utvecklande år på olika uppdrag i Vattenfall.

Triggas du av utmaningar?

– Ja, jag vågade ju tacka ja till att bli produktionschef på Hardtech när jag var 29 år och det var ett jättestort steg att ta. Jag vågade också byta bransch och fick möjlighet att göra många olika saker i Vattenfall.

Och så får du vara ny på jobbet igen?

– Ja, men det är också ganska jobbigt att vara ny på jobbet. Fast spännande. Det är roligt när känner att jag har tillräckligt mycket grepp om det nya jobbet så att jag kan bidra på riktigt. Jag har med mig mycket från fordonsindustrin och Vattenfall. Exempelvis sättet att arbeta och tänka kring att styra verksamheter. Jag känner mig positiv kring att Luleå energi hade kommit så långt i sin utveckling. Här får jag chansen att bidra till ytterligare förbättringar från en redan hög nivå.

Hur har pandemin och distansarbete påverkat er?

– Tyvärr har ju pandemin medfört att jag fortfarande känner mig lite ny på jobbet eftersom jag inte känner alla medarbetare då vi jobbat på distans. Men jag känner mig väl insatt i verksamheten och har en fantastisk ledningsgrupp och medarbetare som introducerat mig under året. 

Finns en fördel att du kommer in som ny när stora förändringar ska göras?

– Ja det tror jag. Och trots att vi under pandemin haft mycket hemarbete så har jag inga begränsningar i vad jag tror att organisationen kan klara av. Jag kan ventilera många olika idéer och i de flesta fall kan organisationen mera än vad man tror. Det är en stor utmaning att ställa om hela energisystemet och se vår roll i det hela.

Går det att se i dag vart målet i omställningen är?

– Nej. Det finns fortfarande många öppna frågor. Vilket energibehov finns framöver? Hur kommer människors beteenden se ut, har man elbilar och hur många vill producera egen el? Det finns så många frågor som man måste få ta i och jobba utifrån. För mig är det viktigt att vi ska vara ett nav i energiomställningen.

Hur ser utmaningen ut i Luleå?

– I och med SSABs omställning till fossilfri stålproduktion till 2030 kräver det omställning av vårt fjärrvärmesystem till ett cirkulärt och fossilfritt system. Jag ägnar själv mycket tid åt det och tillsammans med mina medarbetare så ser jag en stor potential att lyckas. 

Det är inte jättelångt bort?

– Nej det är det inte. Jag trodde inte att jag skulle få vara med om så stora förändringar på så kort tid. Jag ser möjligheter och inte så många hot. I Norrbotten är vi ledande i det här arbetet, och vi får inte tveka utan behöver få politikerna att förstå vad vi behöver. Det är också därför vi har haft besök från flera ministrar som vill veta hur vi arbetar och får frågor från ledande politiker om vilka förutsättningar vi behöver för att hålla tidsplanen. Det handlar framför allt i närtid om att säkra elnätet och korta tillståndsprocesserna.

Malin Larsson

Bor: I hus med direktverkande el i Björsbyn strax utanför Luleå. "Helst vill jag ha fjärrvärme men det finns inte att tillgå i min del av Luleå. Så jag måste över på en annan energilösning som är hållbar för framtiden.

Familj: Make och en dotter. "Vi är utomhus så mycket det går, gärna med familjen på turskidor eller utförsåkning, det är intressen som hängt med från uppväxten Gällivare. Det är ideala familjeaktiviteter som även vår sjuåring gärna är med på".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!