Nya VA-chefen: "Det går för sakta"

Förnyelsetakten av Luleås vatten- och avloppsledningsnät går för sakta. Det säger nytillträdda VA-chefen Petra Viklund.

CHEF ÖVER VATTNET. Petra Viklund är ny avdelningschef över vatten och avlopp på Luleå kommun.

CHEF ÖVER VATTNET. Petra Viklund är ny avdelningschef över vatten och avlopp på Luleå kommun.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2016-10-18 12:42

I fredags blev det klart att hon är ny avdelningschef för vatten och avlopp på Luleå kommun, efter Hendrik Visser som gått vidare till nytt jobb. Petra Viklund, 35, har arbetat som kvalitetsingenjör på stadsbyggnadsförvaltningen sedan 2007. Hon kommer ursprungligen från Sävar utanför Umeå har bott i Luleå sedan 2002.

LÄS MER: Hon är Luleås nya VA-chef

– Det känns som en fantastisk utmaning att få vara med och leverera ett säkert vatten för framtidens Luleå, att få vara med och påverka den processen och ta ett helhetsansvar för vattenfrågan i kommunen, säger Petra Viklund.

Med ett nytt vattenverk i Gäddvik och ett ”topptrimmat” Uddebo reningsverk är det utbyggnad och förnyelse av ledningssystemet som är Luleås största utmaning just nu, enligt Viklund.

– Vi har påbörjat arbetet i och med Östra länken, fler länkar följer. Även förnyelse av ledningsnätet är en stor utmaning, idag kan man säga att vi förnyar i halva den utsträckning som vi skulle behöva göra. Vi ligger på en halv procents förnyelsetakt, vi skulle behöva ligga på en procent, säger hon.

Det kommer kritik från byarna runtom Luleå, kring att det inte byggs ut mer vatten- och avloppsnät. Vad säger du om det?

– Politiken har slagit fast en riktning hur vi ska jobba med Luleå, där VA-system är en viktig del i den satsningen. Vi har ett ledningsnät som är fulltecknat, vi kan inte koppla in fler bostadsområden egentligen. Men vi behöver jobba med det grova systemet, det är det vi gör med Östra länken. Det är därför de perifera byarna kommer senare, vi måste se till att vi har kapacitet i vårt huvudsystem för att även kunna förstärka utåt.

– Sedan är det ju så att vatten och avlopp finansieras av taxan, vi gör de förstärkningar som va-taxan medger. Är det så att vi ska öka takten, måste vi öka taxan.

Vatten- och avloppsbranschen är, generellt sett, en mansdominerad sådan.

Petra Viklund tycker dock det har hänt saker de senaste tio åren.

– Framförallt på tjänstemannasidan. Det är fler kvinnor som läser ingenjörsutbildningar. Om man tittar på strukturen på tjänstemannasidan är vi faktiskt 50/50. I ledningsgruppen för va är två män och två kvinnor, och det tror jag är fantastiskt bra. Ute i verksamheten är bilden helt omvänd. Vi måste skapa förutsättningar för kvinnor att kunna jobba i maskinistyrket. När vi byggde vattenverket såg vi till att ha lika stora omklädningsrum för både kvinnor och män, det är ett ställningstagande om vart vi vill, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om