– Vårt mål att ta bort allt sediment med kvicksilverhalt på över fem milligram per kilo, säger projektledare Christin Jonasson, från Golder Associates AB.
De nya provsvaren hoppas kunna hjälpa till att precisera hur stor mängd som kommer att behöva omhändertas efter att den flyttats från botten av Notviken. Källan till de förhöjda kvicksilverhalterna är träsliperiet som verkade i Karlshäll mellan 1912 och 1962. Problemet med att Notviken och Bottenviken frös under vintrarna, vilket stoppade transporten av den svårlagrade att pappersmassan, behövde lösas under 1950-talet.
– De tillsatte ett medel med kvicksilver i massan, vilket hindrade den från att mögla, säger Christin Jonasson.
Och så var problemet löst.
I dag ligger det stora volymer av pappersmassa på botten med kvicksilver bundet till träfibrerna. I och med att föroreningen skedde för så länge sedan, träsliperiet stängde 1962, har ingen pekats ut som ansvarig. Luleå kommun har i stället åtagit sig uppgiften att sanera området och har upphandlat Peab Anläggning AB i utökad samverkan som entreprenör för projektet. Projektet är statligt finansierat av Naturvårdsverket.
I sommar kommer timmer som sjunkit till botten att plockas upp för att underlätta muddringen. Området kommer ringas in av en fiberduk som hänger som en gardin från vattenytan ända ned till botten för att hindra att grumlat vatten med kvicksilver sprids. Siltgardinen märks ut med bojar. Dessutom kommer mätbojar placeras ut för att mäta hur grumligt vattnet blir.
– Det är inte farligt att vare sig bada eller fiska utanför Karlshäll så det kan man fortsätta med som vanligt, säger Christin Jonasson.